3 Mythes over squatten die je moet weten

Squatten is een controversiële oefening in de fitness- en krachttrainingswereld. Helaas bestaan er een aantal mythes die onnodig deze controversie in stand houden. In deze blogpost gaan we in op een aantal van deze mythes. We beginnen met de take home message en daar gaan we hier dieper op in.

Take home message

Mythe 1. Diep squatten, waarbij ook nog eens je knieën voorbij je tenen komen, is slecht.
Ondanks dat de druk in de knie toeneemt is er geen direct bewijs dat diep squatten waarbij je knieën voorbij je tenen komen leidt tot blessures.

Mythe 2. Ik voetbal/korfbal/hockey/basketbal/etc dus ik hoef mijn benen niet te trainen.
Krachttraining zorgt voor een stabiel en sterk lichaam wat blessures helpt voorkomen. Krachttraining geeft een andere trainingsprikkel dan balsporten waardoor je een betere atleet wordt wanneer je aan krachttraining doet.

Mythe 3. Ik squat om mijn bilspieren te trainen
Met squatten train je de algemene ontwikkeling van je benen en billen. Wil je specifiek de bilspieren trainen, doe dan varianten van glute bridges en hip thrusts.

[embed]

https://www.youtube.com/watch?v=_EpKElYvLu0

[/embed]

 

1. Diep squatten, waarbij ook nog eens je knieën voorbij je tenen komen, is slecht.

Misschien wel de meest hardnekkig mythe die er is en tot op de dag verspreid blijft worden door sportscholen en sportinstructeurs. Laten we beginnen met algemene blessure incidentie. Blessures komen bij krachttraining vele malen minder vaak voor dan bij andere sporten (1). Bij een diepe squat wordt de kniehoek kleiner en de druk groter. Is dit erg? Nee, bij een gezonde knie die pijnvrij deze beweging kan maken niet (2). Bij mensen die knieproblematiek hebben als gescheurde kruisbanden of een quadricep pees ontsteking wordt door de fysiotherapeut aangeraden om tijdelijk, dus tijdens het revalideren, de druk te verminderen en dus minder diep te squatten.

Dan twee kritische vragen voor de anti-diep squat groep. Waarom ontstaan er bij olympische gewichtheffen, waarbij extreem diep gesquat wordt, niet buitensporig veel klachten aan bijv de meniscus of kniebanden(3)? Is er onderzoek te vinden dat een causaal of sterk correlationeel verband legt tussen diep squatten en knieklachten waarbij andere verklarende variabele vast gezet worden om hun invloed uit te schakelen?


2. Ik voetbal/korfbal/hockey/basketbal/etc dus ik hoef mijn benen niet te trainen.

Rennen, draaien en springen vergt een andere aansturing en spieractiviteit dan krachttraining vergt. De weerstand bij een training of wedstrijd is relatief laag vergeleken met krachttraining. Dus de trainingsprikkel bij een training of  wedstrijd is dan ook totaal anders. De twee sporten zijn dan ook niet met elkaar te vergelijken. Dit gezegd hebbende, waarom zou ik dan aan krachttraining moeten doen als sporter? Ten eerste verminder je de kans op blessures wanneer je een sterk en stabiel lichaam hebt (4). Krachttraining verhoogt de spierkracht en de stabiliteit door de externe weerstanden die steeds hoger worden naarmate je sterker wordt. Tevens zorgt de verhoogde spierkracht en stabiliteit ervoor dat je harder sprint, hoger springt en een betere conditie hebt (de te leveren kracht tijdens je sport wordt relatief minder naarmate je sterker wordt). Kortom je wint meer persoonlijke duels en wint meer wedstrijden. (5). Al met al wordt je een betere en gezondere atleet.

3. Ik squat om mijn bilspieren te trainen

Ja en nee. Squatten is een oefeningen waarbij je beweegt over je enkel, knie en heup gewricht hierdoor activeer je veel spieren waaronder de quadriceps, hamstrings, onderrug en ook de befaamde gluteus maximus, of in het Nederlands de bilspieren. Maar wanneer je de activiteit vergelijkt met oefeningen die primair heup dominant zijn, zoals glute bridge en hip thrust varianten, zie je dat de squat minder hoog scoort. Wil dat zeggen dat de squat de bilspieren niet traint? Nee, maar wel minder dan een glute bridge of een hip thrust variant omdat het ander bewegingspatroon is waarbij de bilspier biomechanisch gezien niet optimaal geactiveerd wordt (6). Ja, je traint je bilspieren in bepaalde mate en daarbij is squatten overall één van de beste been oefenigen die er bestaat.
Al met al, genoeg redenen om te squatten. Of je nu jong of oud, getraind of ongetraind, man of vrouw bent, zolang je gezond bent gewoon diep squatten voor een goede algemene ontwikkeling van de beenspieren!

 

1:http://www.veiligheid.nl/nieuws/meer-sportblessures-door-beginnende-hardlopers/$file/Cijfersfactsheet%20Sportblessures%20algemeen%202012.pdf

2: http://www.apec-s.com/wp-content/uploads/2011/12/Deep-Squats.pdf

3: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1322916/

4: http://www.acsm.org/docs/current-comments/rtandip.pdf

5: http://journals.lww.com/nsca-jscr/abstract/2005/05000/strength_and_power_predictors_of_sports_speed.19.aspx

6. http://bretcontreras.com/which-type-of-squat-maximizes-glute-activation-2/

Krachtmeting bij SPORTJA, de eerste wedstrijd

SPORTJA, de thuishaven van menig enthousiaste krachtsporter, organiseert haar eerste wedstrijd. De wedstrijd is voor mannen en vrouwen! Bij de wedstrijd wordt er zo zwaar mogelijk getild op de squat, bench press en deadlift. Voor elke oefening krijgt de sporter 3 pogingen om een door hem of haar gekozen gewicht te tillen. Ondanks dat je met meerdere sporters mee doet aan de wedstrijd, ligt de prioriteit bij jezelf. Hoe sterk ben je nu en hoe sterk ben je over een kleine 3 maanden tijdens de wedstrijd?
SPORTJA zou SPORTJA niet zijn als we daarna met zijn alle gaan eten, dit maal zullen we eten bestellen (voor eigen rekening). Heb je vragen over hoe je je het best kan voorbereiden? Stel deze dan aan Niels. Aanmelden kan bij SPORTJA of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hoe de wedstrijd te doorlopen?
Vaak worden de 3 pogingen opbouwend ingedeeld, bijvoorbeeld: 1ste poging 100 kilo, 2de poging 115 kilo, 3de poging 130 kilo. De oefeningen en pogingen kunnen zijn dan als volgt ingedeeld: de eerste poging is een veilige poging met een gewicht dat vrijwel zeker te halen valt, de tweede poging is een persoonlijk record waarvan de sporter verwacht dat de poging te halen is en de derde poging zou een nog beter persoonlijk record zijn. De te tillen gewichten dienen voor de aanvang van de wedstrijd kenbaar gemaakt te worden. Gewichten mogen na een mislukte poging niet verlaagd worden dus kies je gewichten zorgvuldig!

Regels per oefening
Squat: De voorkant van het bovenbeen van de squatter dient parallel te zijn om goedgekeurd te worden. Na een door de scheidsrechter goedgekeurde, zichtbare strekking van de knie en heup mag de barbell gerackt worden.

P1040902

Bench press: De barbell wordt op de borst gepauzeerd en na een zichtbare pauze wordt het press signaal (het woord “press”) gegeven en mag de lifter de barbell weer omhoog duwen.  Na een door de scheidsrechter goedgekeurde, zichtbare strekking van de armen mag de barbell gerackt worden. De billen mogen niet van de bank afkomen tijdens de lift.

P1040903

Deadlift: De naam zegt het al, DEADlift, dus de barbell mag niet naar het lichaam toegerold worden. Na een door de scheidsrechter goedgekeurde, zichtbare strekking van de knie en heup mag de lifter de barbell laten zakken.

Cover-Ellen

De wedstrijd
Datum: 20 december 2014
Aanvang bij SPORTJA: 12.00
Einde weging en doorgeven de te tillen gewichten: 12.30
Begin wedstrijd: 12.45
Einde wedstrijd:  15.45?
Aanmelden: via niels@sportja

Lees hier meer van onze andere blogs of ga naar onze homepagina.

Sportschool

Waarom je de glute ham raise wel moet doen

De glute ham raise (GHR) is een onderschatte oefening in de kracht/sportwereld. Het is één van de betere assistance oefeningen voor bijvoorbeeld de squat en de deadlift. Maar ook voor sprinten/springen en de algemene ontwikkeling van met name de hamstring. De onderrug en bilspier worden ook aangesproken maar in lichtere mate. Het is dan ook beter voor het trainen van de bilspier om te kiezen voor bijvoorbeeld een (barbell) hip thrust.

Maar welke spieren gebruik je bij de GHR nu eigenlijk allemaal? En hoe voer je de oefening op de juiste manier uit?

Aangesproken spieren
Uit studies, die spieractiviteit meten, blijkt dat bij een volledige range of motion (bewegingsuitslag) de hamstrings de hoofdspier zijn die bij deze oefening worden aangesproken en getraind. Ook worden de onderrug en bilspieren geactiveerd, maar in mindere mate. In de praktijk merk je dit doordat de hamstrings bij deze oefening eerder verzuurd raken dan de rug en/of bilspieren.

GHR comp

Aandachtspunten
• Zorg dat je een klein beetje ruimte houdt tussen je knie en de rand van de pad.
• Span je buikspieren en je bilspieren aan, zodat je romp in een mooie rechte lijn ligt.
• Houd je heup, knie en nek op één lijn als je naar boven komt.
• Zet druk vanuit je tenen om jezelf naar boven te leiden.

Tijdens de beweging vindt er eerst heupextensie (lichaam komt in één lijn te liggen, zie 2e foto) en daarna knieflexie (knie buigt, zie 3e foto) plaats.

Wil je meer weten of wil je dat we samen kijken naar je houding & techniek? Vraag dan één van onze trainers om je te helpen bij deze oefening of stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Lees hier meer van onze andere blogs of ga naar onze homepagina.

Workshop voeding en kracht- & conditietraining voor vrouwen

Workshop voeding en kracht- & conditietraining voor vrouwen: Zaterdag 11 okt 14.00 - 16.00

Vanwege het succes van de vorige workshops over voeding en  kracht- & conditietraining voor vrouwen hebben we besloten om hier een vervolg aan te geven. De volgende workshop voor vrouwen vindt plaats op zaterdag 11 oktober van 14.00 – 16.00 bij SPORTJA (Willem Barentszstraat 15, Leiden).

De workshop richt zich kort op theorie over voeding en training en vervolgens op training in de praktijk. Onder leiding van Niels en Mandy (studente HBO Sport & Bewegen) worden de basisoefeningen uitgelegd, voorgedaan en door de deelneemsters geoefend.

Het doel is om de deelneemsters een goede basis mee te geven met betrekking tot de juiste voeding, de belangrijkste en beste oefeningen om houding, postuur en conditie te verbeteren en op die manier af te vallen!

De workshop is volledig kosteloos en voor iedereen toegankelijk; voor leden en niet-leden. Zonder verplichtingen.

Heb je vragen of wil je je aanmelden? Stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees hier meer van onze andere blogs of ga naar onze homepagina.

Training

What does it take?

Echte Sportja sporters:

  • Halen voldoening uit trainen met losse gewichten, niet uit fitness apparaten
  • Focussen liever op juiste uitvoering van een oefening dan op een TV scherm
  • Laten hun ego thuis
  • Bereiken hun doel