Nieuwe general mobility drill

Mobility drills, een zeer efficiënte manier om stijfheid te verminderen en het lichaam beweeglijk & soepel te houden. De mobility drill heeft dezelfde opzet als de vorige mobility drill maar met nieuwe oefeningen. De eerst twee oefeningen zijn bedoeld om de wervelkolom los te maken daarna volgen oefeningen voor het losmaken van het bekken, het activeren van de bilspier en het losmaken van spieren aan de zijkant van het bekken. Na de wervelkolom en het bekken volgt de schoudergordel. Twee oefeningen zijn bedoeld voor het activeren spieren en één oefening is bedoeld voor het beweeglijker maken van de schoudergordel.

De mobility drill kan gedaan worden voor de training om het lichaam op te warmen, specifieke gewrichten en spieren beweeglijker te maken, bepaalde spieren te activeren en de houding te verbeteren. De mobility drill kan bijvoorbeeld ook in de lunch pauze tijdens het werk gedaan worden of 's ochtends na het opstaan om stijfheid te verminderen en een actief gevoel te krijgen.

 

https://www.youtube.com/watch?v=tVGOvZBDNP0

 

Heb je vragen over mobility of over deze mobility drill, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Lees hier meer van onze andere blogs of ga naar onze homepagina.

Dé 5 unilaterale been oefeningen die je moet kunnen

Wat je moet weten:
- De door unilaterale  training verkregen verbeteringen in coördinatie, stabiliteit en kracht dragen over naar bilaterale oefeningen zoals een squat en deadlift.
- De door unilaterale training verkregen verbeteringen in coördinatie, stabiliteit en kracht verbeteren je sprint- en springvermogen
- Je bent zo sterk als je zwakste schakel, de linker- en rechterkant van je lichaam moeten dus even sterk zijn. Bij a-symmetrische sporten, zoals roeien, honkbal, tennis, is het functioneel om een verschil te hebben maar het moet wel binnen bepaalde grenzen blijven om blessures te voorkomen.
- Dezelfde spieractiviteit als bilateraal trainen zonder de compressie op de wervelkolom van zware squats en deadlifts wat minder moeilijk is om van te herstellen.

Veelal trainen sporters bilateraal (oefeningen waarbij beide kanten van het lichaam tegelijk getraind worden zoals een bench press, squat en barbell row), dit zijn dan ook de meest bekende en meest besproken oefeningen. Van de unilaterale oefeningen (waarbij links en rechts wordt afgewisseld) kennen de meeste sporters oefeningen als lunges en step ups wel. Dit zijn goede oefeningen om mee te beginnen maar wanneer deze met een goede houding correct uitgevoerd kunnen worden is het tijd voor unilateraal werk 2.0! In deze blogpost geven we onze 5 oefeningen waarvan we bij SPORTJA denken dat deze de beste "bang voor je buck" geven.

Bulgarian split squat

Een eenbenige oefening voor gevorderde: doordat het achterste been op een bankje wordt geplaatst ontstaat er enorm veel instabiliteit waarvoor gecorrigeerd moet worden. Het achterste been wordt getraind om én voldoende mobiel te zijn voor een grote bewegingsuitslag (hoe groter de beweging, hoe meer spiervezels worden aangesproken) én de spier moet in een verlengde positie actief zijn (zoals tijdens sprinten).

Unilaterale been oefeningen

Unilateral hip thrust

Bekkenstabiliteit en -kracht én sterke bilspieren zijn een vereiste voor het optimaal presteren tijdens een squat, een sprong, of tijdens hardlopen/sprinten. Tijdens de unilateral hip thrust moet worden voorkomen dat het bekken inzakt aan de kant van het lichaam waar het been wordt opgetrokken. De bekkenspieren zullen moeten aanspannen om het bekken stabiel en recht te houden zodat er in een optimale bekkenpositie kracht geleverd kan worden.

Unilaterale been oefeningen

Step up jump

Knee valgus, het naar binnen vallen van een knie/de knieën, is een veelvoorkomend beeld bij veldsporten als voetbal, basketbal, rugby en volleybal. Ook tijdens een squat of deadlift kunnen sporters last hebben van knee valgus. Wanneer de knieën naar binnen vallen wordt de druk in de knie onregelmatig verdeeld wat tot klachten kan leiden en er kan niet optimaal kracht geleverd worden door het strekkende been. Wanneer de knie en bekken stabiliteit goed is (lees: de knie volgt de lijn van de voet en het bekken blijft in een neutrale positie tijdens de oefening) kan er door middel van sprongvormen de explosiviteit en startsnelheid getraind worden.

Step up jump

Romanian deadlift

De hamstrings worden vaak verlengd tijdens dagelijkse bewegingen eer ze kracht moeten leveren. De unilateral romanian deadlift traint niet alleen de enkel, knie en heupstabiliteit maar traint de hamstrings ook nog eens op de meest functionele manier. De hip hinge op één voet maakt de oefening extreem moeilijk.

Unilaterale been oefeningen

Front loaded walking lunges

Walking lunges is een goede oefening om unilateraal benen te trainen door de dynamiek van de oefening. De core- en houdingsspieren moeten extra activiteit leveren wanneer het gewicht niet in het midden van het lichaam is, zoals wanneer de barbell op de rug wordt gelegd, maar het gewicht voor het lichaam is. Dit maakt de oefening complexer en moeilijker wat meer energie kost en een nieuwe trainingsprikkel geeft.

Unilaterale been oefeningen

Unilaterale oefeningen zijn de nieuwe bicep curls

Om je lichaam in balans te houden is het van belang dat de linkerkant en de rechterkant van je lichaam evenredig getraind worden. De coördinatie tussen verschillende spiergroepen wordt door unilateraal verbeterd wat enorm bijdraagt aan stabiliteit en kracht. Unilaterale training helpt je lichaam sterk, belastbaar en gezond te houden.  Heb je vragen over de oefeningen of over de uitvoering, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Foam rolling like a pro

Wat je moet weten:

  • Voor je training; foamrollen verbetert je range-of-motion zonder je sport prestatie negatief te beïnvloeden,
  • Voor korte termijn herstel; foamrollen vermindert verzuring en verbetert je herstel tussen piekprestaties tijdens je training of wedstrijd,
  • Voor lange termijn herstel; foamrollen vermindert zure/stijve spieren en verkort de hersteltijd van je training of wedstrijd,
  • Voor gezondheid; foam rollen kan direct bloedvatten soepeler maken, verbetert de bloedsomloop en verbetert de hart- en vaatgezondheid.

Introductie

Bij SPORTJA beginnen we onze training met de warming up Mobility Drill. De foamroll speelt hierin een kleine maar essentiele rol. Deze gebruik je om specifieke spieren te masseren en te mobiliseren. In deze blogpost lees je waar foamrollen goed voor is, wanneer je het kunt gebruiken, en hoe je verschillende spieren in je lichaam foamrollt.

Wat is foamrollen?

Foamrollen is een vorm van zelf myofascular release, een (zelf)massage methode waarbij spiervezels en de omsluitende vliezen (fascia) van elkaar worden losgemaakt doormiddel van je lichaamsgewicht en een hulpmiddel.

Waar is het goed voor?

Foamrollen is goed voor het losmaken van stramme spieren, bestrijden en voorkomen van spierpijn, en het direct behandelen van pijnpunten en knopen. Een belangrijk onderdeel van het foamrollen is lichaamsbewustwording. Soms heb je al last van een bepaalde plek in je lichaam en kan je deze direct aanpakken met een foamrol. Maar vaak merk je pas hoe strak een spier is als je er een foamroll inzet. Door de spieren van je lichaam af te lopen met een foamroll, krijg je inzicht in welke spieren strak staan en waar harde plekken en knopen zitten. Ook zul je merken dat er verschillen kunnen zijn tussen de linker en rechterkant van je lichaam.

Voor de optimale functie van je spier moet deze zich volledig kunnen aanspannen en ontspannen. Een strak staande spier is al in een gespannen toestand en kan minder kracht leveren. Hetzelfde geld voor een verkleving van je spier. Op deze plek kunnen vezels van je spier niet meer optimaal samentrekken en ontspannen. Als je deze spieren behandelt, kan je spier meer vezels rekruteren, verder uitrekken en ontspannen, en dus ook beter samentrekken en meer kracht en betere coördinatie leveren. Door deze plekken direct aan te pakken met een foamrol optimaliseer je je resultaten in de sportschool.

Hoe werkt het?

Ga met je te rollen spier op de foamrol liggen. Manoeuvreer nu je lichaam in de gewenste houding en gebruik je lichaamsgewicht om druk te zetten. Met je handen en/of voeten zet je je af op de grond en beweeg je je lichaam over de rol. Door je gewicht te verplaatsten en te draaien op de rol kan je een specifieke plek bereiken. Gebruik je handen en/of voeten om meer of minder lichaamsgewicht in te zetten en de druk op de plek naar wens aan te passen. Rol langzaam heen en weer over de spier. Vermijd gewrichten, rol nooit over je knie of schouder heen.

Hieronder een filmpje van Ashley Borden met een uitstekende instructie waarbij alle grote spieren aan bod komen. Mocht je het bij SPORTJA niet allemaal meer weten, zie onze poster met Foam roll oefeningen of vraag het één van onze trainers.

 

https://www.youtube.com/watch?v=khC5J1lkC7s

 

1. Quads, 40
2. IT Band,1:20
3. TFL,2:12
4. Inner Thigh, 3:12
5. Piriformis, 4:30
6. Hamstrings, 5:27
7. Calves, 6:41
8. Shins, 7:50
9. Upper Back, 8:46
10. Lats, 10:05
11. Triceps, 11:12

Hoe voelt het?

De sensatie kan variëren van zeer prettig… tot zeer pijnlijk. Als het pijn doet betekent dit dat je een plek in je lichaam hebt gevonden die strak staat en/of verkleeft is. Hoera! Een mogelijkheid om je lichaam verder te optimaliseren. Super, nu kan je aan het werk.

Hoe weet je nu of je het nodig hebt?

Foamrollen raden we iedereen aan. Als het goed is voor Robin van Persie en de andere internationals van het Nederlands elftal (zie eerdere post) dan is het ook goed voor jou. Topsport behandeling voor iedereen bij SPORTJA. Door regelmatig te foamrollen kom je erachter welke spieren strak staan in je lichaam voordat deze daadwerkelijk problemen kunnen gaan veroorzaken. Je warmt je spieren op en zorgt voor een betere doorbloeding voor je begint met trainen. Na je work-out helpt het met je herstel en voorkom je spierpijn. Ga op zoek naar wat voor jou werkt en prettig is. Top tip, foamrol voor het slapen gaan en roep de ontspan reflex op. Leg bijvoorbeeld een deegroller of een tennisbal op de grond en rol je voetzolen hier over heen.

Van beginner tot gevorderde 

Begin met de blauwe rol. In eerste instantie is het even wennen om de gewenste houding te vinden, dit komt vanzelf. Ga opzoek naar de pijnlijke plekjes in je lichaam. Als je gewend bent aan de blauwe rol kan je de zwarte eens proberen. Je zult merken dat je lichaam weer opnieuw moet wennen. Met een hardere rol kom je dieper in je spier. Na de zwarte rol hebben we nog de gevorderde versies: de pvc buis en grootmoeders deegroller. Voor de moeilijk te bereiken plekken kan je met de paarse Lacrosse bal aan de slag. Hiermee kan je een knoop heel specifiek aanpakken. Je kan erop gaan zitten, liggen of tegen de muur aan drukken.

Meer informatie

Wil je verder lezen? Hieronder een link met een overzichtsartikel van wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van foamrollen. Hieruit komt naar voren dat het er op lijkt dat foamrollen direct effect heeft op flexibiliteit, na 2 dagen zijn deze weer verdwenen. Mijn interpretatie; je moet het regelmatig blijven doen om effect te vergroten en langer te behouden. Net als bij elke oefening. Er is nog geen langetermijn studie naar effecten van regelmatig foamrollen. Maar studies lijken te wijzen op een lichte lange termijn verbetering. Er is nog geen doorslaggevend bewijs, genoeg ruimte voor meer onderzoek in de toekomst.

Onderzoek naar foam rollen:http://www.strengthandconditioningresearch.com/category/recovery/

Voor een gedetaileerde handleiding zie de link hieronder naar een pdf van strenght en conditioning goeroe Mike Robertson:

http://robertsontrainingsystems.com/downloads/SMR-manual.pdf

Meer info? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Herstel

Sporter vd maand oktober: Sarah - een sterke dame

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Sarah Grasdijk, 24 jaar en studeer hopelijk dit jaar af van China Studies. Mijn hobby's zijn koken (en eten), mijn studie, reizen en ik ben aspirerend Powerlifter.

Waarom heb je voor SPORTJA gekozen?
Afgelopen jaar woonde ik in het buitenland en heb ik voor het eerst kennis gemaakt met een gym gericht op 'functional' fitness. Daar heb kettlebell en strongman(woman) training gevolgd, ben ik heel snel vooruit gegaan en heb ik veel geleerd. Toen ik terug kwam in Nederland, wilde ik graag een soortgelijke gym vinden:  trainers die weten wat ze doen en sporters die gericht zijn op het verwezenlijken van persoonlijke doelen in plaats van enkel het  “kijk mij eens curls doen”-principe. Zodoende kwam ik bij Sportja.

Wat is je favoriete oefening?
De deadlift. Van je benen tot je bovenrug is het een ontzettend effectieve oefening. De progressie die ik maak zorgt er ook voor dat het mijn favoriete oefening is, gezien ik nu op een paar kilo na op 2x bodyweight zit. Dat maakt het elke keer weer een uitdaging.

Welk type training vind je het leukst?
Naast trainen voor progressie in de 'big three' (bench press, squat en deadlift), vind ik strongman training ook erg leuk om te doen. Het werkt zowel voor conditietraining/uithoudingsvermogen als ondersteuning voor mijn krachttraining. Over een aantal jaar hoop ik ook eens mee te kunnen doen aan een wedstrijd hierin.

Wat zijn je doelen?
Op korte termijn hoop ik binnen een half jaar ongeveer mijn lichaamsgewicht te kunnen bankdrukken. Daarnaast zit ik momenteel met een heupblessure; ik hoop hiervan snel te kunnen herstellen en in de nabije toekomst weer rustig te beginnen met zwaar squatten. Mijn belangrijkste doel in de toekomst is de sterkste vrouw van Nederland worden in mijn gewichtsklasse.

Onze sporter van de maand krijgt een passende beloning! Sarah mocht kiezen uit een personal training door Barends Training of een Functional Movement Screening door fysiotherapeut Jip Regtop.

Sarah heeft gekozen voor een personal training van Barends Training. SPORTJA bedankt je voor het interview en wenst je veel succes op weg naar het worden van Nederlands sterkste vrouw.

Lees hier meer van onze andere blogs of ga naar onze homepagina.

What does it take?

Echte Sportja sporters:

  • Halen voldoening uit trainen met losse gewichten, niet uit fitness apparaten
  • Focussen liever op juiste uitvoering van een oefening dan op een TV scherm
  • Laten hun ego thuis
  • Bereiken hun doel