Sporter vd maand september: Claire van Erck

Claire is fanatiek sporter en is daarnaast in het geheim bezig met een kickstarterproject. Technologische en modieuze sportleggings, helemaal van deze tijd!

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Claire van Erck, 22 jaar. Ik ben master studente psychologie, sporter en hopelijk binnenkort eigenaar van een bedrijf in sportkleding.

Waarom heb je voor SPORTJA gekozen?

Ik heb voor SPORTJA gekozen om meerdere redenen. Ik heb Niels leren kennen tijdens een minor bedrijfswetenschappen waar hij mij vertelde over zijn plannen. Toen ik voor het eerst ging kijken en zag wat het aan het worden was, realiseerde ik me dat twee jongens hier hun droom aan het waarmaken waren en dat ik daar heel graag een onderdeel van wilde zijn. Het concept van ‘raw’ training sprak me daarnaast ontzettend aan. Het is een manier van trainen die ik al jaren gebruik en waar ik nu eindelijk meer van kan zien en leren omdat daar de mogelijkheid voor is bij Sportja. Je kunt er buiten je training doen of voor de open deur; iets wat ik altijd miste in de door airco en verwarming gereguleerde zaaltjes.

Wat is je favoriete oefeningen?

Ik heb niet echt een favoriete oefening, maar als ik zou moeten kiezen is het optrekken. Optrekken altijd een challenge is gebleven; my own challenge. Het is er één waar ik niet snel in groei en dus een enorm gevoel van voldoening uit haal als er weer één rep meer is gelukt.

Welk type training vind je het leukst?

Ik haal de meeste voldoening uit krachttrainingen en cross-fit. Krachttraining is voor mij nog steeds de ultieme training omdat je jezelf kunt shapen zoals je zelf wilt. Het was voor mij 5 jaar geleden toen ik begon met trainen een manier geweest om body te behouden en tegelijk af te vallen. Ook is dit de enige vorm van sport waarbij ik mijn hoofd leeg kan maken omdat ik even nergens anders aan hoef te denken dan hoe ik mijn lichaam beweeg en hoeveel reps ik doe. Het leuke aan cross-fit is dat je jezelf enorm kan uitdagen op kracht- en conditievlak in één training. Naar mijn mening een top combinatie aangezien ik echt geen fan ben van lange afstand trainingen!

Wat zijn je doelen?

Mijn doel is om uiteindelijk weer mijn ideale lichaamsvorm te bereiken met een conditie om trots op te zijn.

---

Onze sporter van de maand krijgt een passende beloning! Keuze uit een personal training door Barends Training of een Functional Movement Screening door fysiotherapeut Jip Regtop.

Claire heeft gekozen voor de Functional Movement Screening van fysiotherapeut Jip Regtop! Bedankt voor het interview en veel sportplezier gewenst.

Lees hier meer van onze andere blogs of ga naar onze homepagina.

 

Strongman onderdelen bij SPORTJA

Strongman training is één van de krachtsporten die niet heel erg bekend is. Zoals ik in mijn intro blog heb verteld, train ik vaak op de zaterdag strongman bij rawpowerbaarn in Utrecht.

 

Sinds ik stage loop, ben ik verschillende strongman onderdelen bij SPORTJA tegengekomen die je kunt beoefenen. Deze onderdelen zijn:

-       Tire flip: Een tractorband zo snel mogelijk achter elkaar omgooien. In een wedstrijd zijn dit vaak 8-10 herhalingen.

-       Farmer/Timber walk: In elke hand heb je bepaald gewicht vast wat je in +/- 40 meter in een zo snel mogelijke tijd over de finish moet lopen.

-       Yoke: De stalen constructie wordt op de achterkant van je schouders en op de bovenkant van je rug gelegd, en vervolgens omhoog gesquat. Na deze handeling is het de bedoeling om met een bepaald gewicht voor een goede 20-25 meter te lopen naar de finish.

-       Prowler: De prowler is geen officieel strongman onderdeel. Toch wordt deze oefening vaak gebruikt in de training om de conditie te verbeteren. Het is de bedoeling om deze 'slee' voor je uit te duwen.

-       Deadlift: In een wedstrijd is dit vaak één herhaling met een maximale effort, of voor maximaal aantal herhalingen binnen 60-90 seconde.

-       Squat: De squat komt zelden voor in een wedstrijd, maar als dit gebeurd is het vaak voor maximaal aantal herhalingen binnen 60-90 seconde.

Uiteraard zijn er nog veel meer strongman onderdelen, deze bespreek ik in een volgende blog inclusief de techniek die je bij bovenstaande oefeningen gebruikt. Wil je meer weten of wil je dat we samen kijken naar je houding en techniek? Dat kan. Laat het me weten, ik help je graag.

Lees hier meer van onze andere blogs of ga naar onze homepagina.

Sven - stagiair HBO Sport & Bewegen

Hallo allemaal,

Ik ben Sven de Langen, 22 jaar oud en woonachtig in Nieuw-Vennep. Momenteel studeer ik Sport &  Bewegen aan de Hogeschool Inholland te Haarlem. Het 3e studie jaar is aangebroken en dit betekent dat ik op zoek moest naar een stage waarbij ik kon meelopen tot en met eind januari (32 uur in de week). Omdat ik krachttraining erg leuk vind en ik Niels al kende kwam ik al snel bij SPORTJA terecht.

Mijn motivatie om hier stage te komen lopen was vooral omdat het een sportschool is die zich specialiseert in de belangrijke basis oefeningen (squat, deadlift, bench, overhead & barbell row). Dit kom je eigenlijk nog zelden tegen in de plaatselijke gym in een dorp of stad.

Mijn eigen trainingen deel ik in via een upperbody/lowerbody schema 4 keer in de week. Meestal is mijn vierde training in de week vaak 'sterkste man' gericht. Dit doe ik in een oude schuur in Utrecht met meerdere sterkste man atleten. In het verleden heb ik al een wedstrijd hier in gedaan, en ik ben van plan om dit volgend jaar weer te doen.

De sterkste man/strongman training houdt in dat er door middel van verschillende onderdelen (bijvoorbeeld een tire flip) een allround atleet ontstaat die dus eigenlijk sterk moet zijn in het gehele lichaam. Verder liggen mijn interesses vooral op het gebied van sport. Met name krachttraining (incl. voeding), formule 1 en tennis hebben mijn interesse.

 

Sportschool

Bench press

Bench pressen ofwel bankdrukken is één van de bekendste oefeningen in de fitness- en krachttrainingswereld. Maandag is gebombardeerd tot international chest day en veel sporters gaan op maandag bankdrukken. Maar hoe bankdruk je eigenlijk? Een aantal aandachtspunten zullen in deze blogpost besproken worden.

Handbreedte
Een goede indicator voor het plaatsen van je handen is om je polsen in het verlengde van je elleboog te houden wanneer de barbell op je borst rust.

Plaats op de borst
Om de belasting op het schoudergewricht te verminderen dienen je bovenarmen in een hoek van 70-80 graden ten opzichte van je bovenlichaam te staan wanneer de barbell op je borst rust. De hoek van je bovenarmen bepaalt dus de plaats van de barbell.

Stabiliteit
Hoe meer stabiliteit, hoe meer gewicht er verplaatst kan worden. Om stabiliteit te creëren dienen er verschillende spieren te worden aangespannen. De schouderbladen trek je naar achter en naar beneden, de bilspieren span je aan en je benen span je aan om jezelf naar achter en in het bankje te duwen. Zie foto 1 voor de richting van de kracht.

Kracht-richting-bankdrukken

Foto 1: Kracht richting bankdrukken

Ademhaling

Voordat je de barbell laat zakken adem je in en houd je deze vast. Je laat de barbell zakken, raakt je borst aan en duwt weer omhoog. Bij het omhoog duwen blaas je weer uit.

 

http://youtu.be/tHE0NLQ2yuw

;list=UURmWEoSrxhqu5s6JV_zjPCA

 

Wil je meer weten over bankdrukken? Of wil je dat we een keer meekijken bij jouw houding en techniek? Laat het ons gerust weten. Meer info bij Niels via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Lees hier meer van onze andere blogs of ga naar onze homepagina.

Training

What does it take?

Echte Sportja sporters:

  • Halen voldoening uit trainen met losse gewichten, niet uit fitness apparaten
  • Focussen liever op juiste uitvoering van een oefening dan op een TV scherm
  • Laten hun ego thuis
  • Bereiken hun doel