Core training: Good vs Bad Part II

Wat je moet weten:
- Buikspier kwartier is onzin, verdoe je tijd er niet mee.
- Je core heeft vier belangrijke functies: anti-extension, anti-rotation, anti-lateral flexion, hip flexion with neutral spine.
- De stand van je bekken en het gebruik van je bilspieren aka the glutes hebben grote invloed op de kwaliteit en het effect van je core training!
- 4 populaire oefeningen die je moet vervangen met een beter alternatief.

Samenvatting
Een kwartier sit ups doen zorgt niet voor een strakke buik. Lokaal vet verbranden door middel van sit ups is onzin gezien afvallen een kwestie is van een calorie tekort creëren. Je core functioneert primair als stabilisator dus train je buikspieren om deze functie te verbeteren en blessures te voorkomen. Je core training moet daarom de volgende functies verbeteren: anti-extension, anti-rotation, anti-lateral flexion, hip flexion with neutral spine. Je glutes helpen bij het stabiliseren dus gebruik je glutes bewust en span ze hard aan. Als afsluiter een link naar een artikel waarin bekende oefeningen worden verbeterd of vervangen met een beter alternatief.

Trefwoorden: core training, anti-extension, anti-rotation, anti-lateral flexion, hip flexion with neutral spine

De onzin die het buikspier kwartier genoemd wordt

Vele van jullie hebben het er wel eens van gehoord: het buikspier kwartier. In een kwartier tijd train je de buikspieren tot en met de verzuring door het doen van talloze varianten van sit ups en crunches. In een kwartier tijd zet jij een belangrijke stap richting een plattere buik. Het klinkt te mooi om waar te zijn en dat is het ook.... Je lichaam functioneert als geheel waarbij een calorie tekort zorgt voor het verbranden van vet. Je lichaam bepaalt waar het vet verbrandt en wij hebben daar, vooralsnog, geen invloed op. Lokaal vet verbranden werkt niet dus een 15 minuten durende marteling kan je maar beter aan je voorbij laten gaan. Verder zorgt het doen van allerlei varianten van sit ups en crunches dat het voorovergebogen patroon, wat veel mensen al creëren door veel te zitten (op werk, thuis op de bank, op de fiets, in de auto etc.), versterkt wordt . Dit eenzijdige, voorovergebogen patroon kan leiden tot core instabiliteit (lees: motor control impairment) en lage rug klachten maar ook tot stijve wervels & een beperkte bewegingsvrijheid van de schouders en daardoor tot schouder inklemming of nekklachten. Daarbij komt ook nog eens dat je de core niet functioneel traint maar daar in de volgende alinea meer over.

PS Zijn bovengenoemde klachten bij jou aanwezig of heb je hier twijfels over? Neem contact op met fysiotherapeut Ross Watson.

Core training: wat zou het dan wel moeten zijn?

De buik- en rugspieren rondom je middel omvatten de zogenoemde core spieren. Niels heeft hier al een artikel over geschreven welke hier te lezen is. De kern van het artikel gaat over de primaire functie van de core, namelijk het stabiliseren en rechtop houden van je wervelkolom in de neutrale positie en daarbij het stabiliseren en rechtop houden van het hele lichaam. De core heeft 4 belangrijke stabiliserende functies en moet zodoende getraind worden:
- Anti-extension: het tegen gaan van een (over)strekking in de wervelkolom en in het hele lichaam
- Anti-rotation: het tegen gaan van een rotatie in de wervelkolom en in het hele lichaam
- Anti-lateral flexion: het tegen gaan van een zijwaartse buiging in de wervelkolom en in het hele lichaam
- Hip-flexion with neutral spine: het buigen van de heup zonder te buigen in de wervelkolom

De stand van je bekken en je bilspier als stabilisator

De bilspier, zoals de term vaak gebruikt wordt, omvat de grote, oppervlakte spier waar menig man en vrouw graag naar kijkt. Maar daaronder zitten ook nog een aantal andere, kleinere bilspieren daaronder verstopt. Al deze bilspieren samen hebben invloed op de stand van je bekken en daarmee op de stand van je wervelkolom. Het bekken hoort in een neutrale, anatomische nulstand te staan en draagt daardoor ook bij aan de natuurlijke stand van je wervelkolom, de S-vorm. In onderstaande figuur vind je respectievelijk een voorover gekanteld bekken, een neutraal bekken en een achterover gekanteld bekken. Het is dus belangrijk dat bij je core training, zoals beschreven in de alinea hierboven, de bilspier geactiveerd wordt. Het bekken moet daarvoor in de neutrale stand gezet worden waarna de bilspier hard aangespannen wordt.

Anterior-Neutral-Posterior

 4 Populaire oefening die je niet zou moeten doen

Veel oefeningen zijn ontstaan in het bodybuilding tijdperk waarin weinig ruimte was voor wetenschap. Deze vier oefeningen worden vandaag de dag nog steeds gedaan. In dit artikel gepost op de populaire site T-Nation wordt uitgelegd waarom de oefening vermeden moet worden en wordt er een betere variant of alternatief gegeven. Veel lees plezier!

Conclusie

Denk kritisch na over hoe je traint. Op basis van de functies van je lichaam dien je jouw training op te zetten. Je core werkt voornamelijk als stabilisator en gaat externe krachten tegen die de wervelkolom kan buigen. Deel je core training in volgens de 4 belangrijkste functies van je core: anti-extension, anti-rotation, anti-lateral flexion en hip-flexion with neutral spine. Heb je vragen over core training of andere vragen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Bedankt Drewes en Brigitte voor de foto's.

Lees hier meer van onze andere blogs of ga naar onze homepagina.

WeAreSPORTJA

Training

5 dingen die je elke dag moet doen

Ons lichaam is gebouwd om actief te zijn. We zijn een geoliede machine waarbij het principe use it or lose it geldt. Dit principe is goed te zien bij mensen die geopereerd zijn en in het gips hebben gezeten. Het been of de arm dat in het gips zat is een stuk dunner geworden doordat de spiermassa is afgenomen (atrofie, wat het tegenovergesteld is van hypertrofie) bij gebrek aan activiteit. Als wij langdurig inactief zijn, verliezen we dus bepaalde functies en eigenschappen. In deze blogpost leer je jouw lichaam actief en bewegelijk te maken en te houden.

Herstel

Lees meer …5 dingen die je...

Sporter vd maand februari: Miss Marly!

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Marly van Oosten, 25 jaar en kom uit Leiden. Op dit moment ben ik aan het afstuderen aan de opleiding media & entertainment management. In mijn vrije tijd ben ik cheerleader waarbij we veel worden ingehuurd voor leuke evenementen! En sinds een paar maanden toch wel een fanatiek sporter.

Waarom heb je voor SPORTJA gekozen?
Ik heb voor SPORTJA gekozen om verschillende redenen. Niels kon ik al via vrienden en ik wist dat hij hier al een tijdje mee bezig was. Toen ik eenmaal zag dat het was gelukt en SPORTJA was opgericht, was ik uiteraard nieuwsgierig. Ik heb al vaker gesport bij verschillende sportscholen maar dat was nooit iets wat echt bij mij paste. Na een proeftraining te hebben gedaan had ik al snel door dat SPORTJA een sportschool is waar ik wel met veel plezier en dus ook vaker zal gaan trainen, en dit is dus ook het geval! Ik had nog helemaal geen ervaring met echte krachttraining, daarom is het fijn dat er bij SPORTJA goede begeleiding is en je daardoor beter en ook op de goede manier traint. Ik heb bij SPORTJA het idee dat er ook echt vooruitgang geboekt wordt voor het behalen van je doelen!

Wat is je favoriete oefening?
Ik denk niet dat ik echt een favoriete oefening heb. BIJNA alle oefeningen vind ik leuk om te doen. Ik zeg bijna omdat er oefeningen zijn die eigenlijk heel naar zijn om te doen maar achteraf zoveel voldoening geven! Als ik toch een oefening moet kiezen, kies ik voor squat en de glute ham raise. Deze twee zijn oefeningen die voor mij zwaar zijn maar waarbij ik ook echt vooruitgang zie en dat maakt ze erg leuk!

Welk type training vind je het leukst?
Op dit moment vind ik de krachttraining erg leuk! Bij krachttraining heb ik achteraf altijd zo een groot gevoel van voldoening. Ook heb ik bij deze training het gevoel dat ik hiermee mijn doel kan behalen, dit is in mijn geval afvallen/shapen en ook sterker worden in mijn benen waardoor ik hoger spring bij het cheerleaden. Het is daarbij ook zo lekker dat je nergens aan hoeft te denken behalve aan je houding en het trainen zelf. Tijdens de training kan ik echt even m'n hoofd leegmaken en nergens anders aan denken!

Wat zijn je doelen?
Mijn grootste doel is, zoals ik al eerder zei, afvallen/shapen. Nadat ik ben gestopt met mijn vorige sport, twirlen, ben ik toch wel aangekomen. Nu ik aan cheerleaden doe wil ik graag weer lekker in m'n vel zitten en met trots mijn cheerleader pakje kunnen dragen!

Onze sporter van de maand krijgt een passende beloning! Marly mag kiezen uit een personal training door Barends Training of een Functional Movement Screening door fysiotherapeut Jip Regtop. Zij heeft gekozen voor een Functional Movement Screening van fysiotherapeut Jip Regtop.

Marly, leuk dat je bij ons traint en veel succes met cheerleaden!

Lees hier meer van onze andere blogs of ga naar onze homepagina.

WeAreSPORTJA

Even voorstellen, Mark Mesander

Even voorstellen,

Mijn naam is Mark Mesander, 23 jaar oud en ik woon in Haarlem. Momenteel volg ik de opleiding Sport & Bewegen aan de Hogeschool Inholland in Haarlem. Voordat ik aan mijn opleiding begon was ik altijd al sportief. Tijdens m'n opleiding ben ik me steeds meer gaan verdiepen in wat ik het leukst vind: krachttraining/bodybuilding en gezonde voeding. Ik heb verschillende cursussen afgerond het afgelopen jaar, waaronder Personal Hormonal Profiler en Top Trainer A.

Ik ben via via bij SPORTJA terecht gekomen. Ik hoorde dat er een sportschool in Leiden is waar alleen wordt gewerkt met losse gewichten en veel aandacht wordt besteedt aan persoonlijke begeleiding. Aangezien ik graag als Personal Trainer aan de slag wil, is SPORTJA voor mij de ideale stageplek.

Mijn eigen trainingen zijn gebaseerd op het vergroten van spierkracht en spiervolume/-massa. Meestal train ik 1 maand kracht en daarna 2 maanden hypertrofie (spiervolume/-massa) en dan weer kracht etc. Ik train alleen met losse gewichten in combinatie met bodyweight oefeningen. Tijdens m'n trainingen probeer ik elke keer het maximale eruit te halen.

Sinds oktober 2014 ben ik ook weer aan het hardlopen. Op 25 oktober 2014 heb ik meegedaan aan de Strong Viking Run (Brother Edition). In 2015 wil ik meedoen aan alle 4 de obstacle runs van de Strong Viking Run (Mud, Hills, Water en Brother Edition).

Verder ben ik iemand die houdt van gezelligheid, en ik vind het super tof om iemand te helpen met het bereiken van zijn/haar doel. Dus kom gerust bij me langs in SPORTJA als je vragen hebt of zin hebt in een praatje!

Lees hier meer van onze andere blogs of ga naar onze homepagina.

Sportschool

What does it take?

Echte Sportja sporters:

  • Halen voldoening uit trainen met losse gewichten, niet uit fitness apparaten
  • Focussen liever op juiste uitvoering van een oefening dan op een TV scherm
  • Laten hun ego thuis
  • Bereiken hun doel