SPORTJA's spotlight: Mark Teske
Mark heeft de laatste seizoenen tot zijn ongenoegen te kampen gehad met blessures. Zijn speeltijd nam als gevolg enorm af en het plezier ook. Hij besloot wat aan zijn blessureleed te doen en kwam naar SPORTJA. Hij heeft na het joinen van SPORTJA de meeste wedstrijden gespeelde sinds drie jaar. Dit is zijn verhaal.
Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Mark Teske, 23 jaar en ik woon in Leiden. In het dagelijks leven ben ik docent aardrijkskunde op een middelbare school in Alphen aan de Rijn. Daarnaast doe ik een masterstudie binnen mijn vakgebied om uiteindelijk bovenbouwklassen les te geven.
Ik voetbal al heel mijn leven bij UVS, in Leiden. Ik speel in het 2e team van de zaterdagtak. Mijn positie is centraal achterin. Vaak voorstopper (spits uitschakelen) of laatste man. We trainen 2x per week (90 minuten) en op zaterdag spelen we een wedstrijd.
Hoe ben je bij SPORTJA terechtgekomen en waarom heb je voor SPORTJA gekozen?
Ik ben via een vriend bij SPORTJA terecht gekomen. Hij trainde hier al langer en was telkens erg enthousiast als wij het erover hadden. Uiteindelijk ben ik in september 2014 een keer mee gegaan voor een gratis proeftraining en vanaf dat moment ben ik hier 3x per week te vinden.
Wat mij heeft overgehaald om bij SPORTJA te gaan trainen is de individuele begeleiding, de sfeer en hun visie op sport en herstel. Vanaf de eerste proeftraining werd er voor mij een heel duidelijk schema opgesteld plus een motivatie van de trainingen en wat dat voor mij als voetballer zou gaan betekenen in het veld. Deze koppeling naar mijn sport en zelfs naar mijn positie in het veld is iets wat ik nog niet vaak heb gezien bij andere sportinstellingen/sportscholen.
Hoe ziet jouw training bij SPORTJA eruit?
De blessures die ik de afgelopen drie jaar heb gehad waren voor mij een grote motivatie om intensief te gaan sporten en er voor eens en altijd vanaf te komen. Toen ik hier binnenkwam had ik mijn buitenste rechterenkelband ingescheurd en meerdere scheurtjes in mijn rechter bovenbeen spier. Helaas is dit nog maar een kleine greep uit de verschillende blessures die ik afgelopen jaren tegen het lijf ben gelopen (soms letterlijk).
Ik kwam hier met een heel duidelijk doel voor ogen met betrekking tot mijn trainingen. Als eerste wilde ik revalideren en herstellen van mijn blessure(s), daarnaast moest ik sterker worden aangezien ik met voetbal op een hoger niveau ben gaan spelen, mijn voetenwerk moet beter en als laatste wilde ik graag explosiever worden op de eerste meters.
Mijn eerste trainingen waren heel erg gericht op herstel, revalidatie en het activeren van de spier (rechter bovenbeen). Sinds januari 2014 heb ik niet meer (intensief) gesport en de eerste trainingen bij SPORTJA waren erg pittig, maar gaven veel voldoening. Naarmate mijn lichaam herstelde en ik langzamerhand sterker werd ben ik mij meer gaan richten op krachttraining. Squaten, millitary press, bench press en deadliften. Inmiddels stond ik ook weer op het trainingsveld en kwamen de eerste minuten voetballen weer in zicht. Eind januari 2015 heb ik voor het eerst sinds een lange tijd weer minuten gemaakt.
Nu mijn lichaam sterker en sterker werd en de blessures zo goed als over waren ben ik mij gaan focussen op explosiviteit en voetenwerk. Veel oefeningen met de speedladder voor het voetenwerk en bijvoorbeeld de step up jump voor explosiviteit.
[playlist type="video" ids="2285"]
Wanneer ik nu op het veld sta merk ik duidelijk een verschil. Ondanks mijn lengte draai ik snel weg en kan ik goed anticiperen op de bewegingen van mijn directe tegenstander. Ook fysiek ben ik sterker en dat is goed te zien in duels om de bal, zowel op de grond als in de lucht.
Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd in de laatste drie jaar?
Het belangrijkste wat ik de afgelopen drie jaar heb geleerd is dat je voorzichtig moet zijn met blessures. Wat ik en met mij meerder mensen doen is gewoon door sporten. Dat is toch wat je het liefste doet, maar helaas pakte dat voor mij niet goed uit. Laat soms bewust één wedstrijd lopen om daarna het hele seizoen te kunnen sporten.
Wat voor mij ook heeft geholpen is nadenken over de intensiteit van de sportsessie, zowel bij SPORTJA als bij UVS. Gebruik een training om je lichaam rust te gunnen en focus je op herstel.
Voor mij is het een lange weg geweest. Nu, april 2015, heb ik ongeveer twaalf volledige wedstrijden gespeeld. Dat is bijna meer dan ik de afgelopen drie jaar bij elkaar opgeteld heb gespeeld.
Heb je tips voor andere sporters die sportondersteunend willen trainen?
Een specifieke tip geven vind ik moeilijk. Ik denk dat iedereen anders reageert op blessures en het herstel. Doe vooral wat jij fijn vind. Als dat een lange warming-up is, doe het. Is het een cooling down, doe het. Is het vijf minuten langer foam rollen, doe het.
Merk je dat het herstel niet zo loopt als jij graag zou willen, neem contact op met Jip of één van de heren bij SPORTJA. "Met hun kennis kunnen zij een mooi schema opstellen om jou op weg te helpen naar “the road to recovery”. Geloof mij, ik spreek uit ervaring."
Mark, bedankt voor het delen van je verhaal. Veel plezier met sporten in de toekomst!
Lees hier meer van onze andere blogs of ga naar onze homepagina.