7 triviale voordelen van krachttraining

Wat je moet weten:

- Een voordeel is een voordeel, ook al is het triviaal
- In de blogpost leer je alles wat je moet weten over het leven en trainen
- 1 + 1 = 2
- Waarom jij de economie draaiende houdt

1. Een voordeel is een voordeel, ook al is het triviaal

Johan Cruiff is beroemd vanwege zijn uitspraak "Ieder nadeel heb zijn voordeel". Krachttraining heeft geen nadelen, ik daag je uit om er één te verzinnen! Eelt? Je bedoelt dat eelt symbool staat voor handen die werk verzetten? Spierpijn? Je bedoelt volledig in het leven staan, the good and the bad? En eerlijk, hoe triviaal zijn deze voordelen nou echt? Dit is dé fundamentele filosofie van het leven!

2. Kleding kopen is leuk, geheid dat je moet gaan shoppen nadat je een tijd lift

De voorliefde voor billen bij SPORTJA is wel duidelijk. Iedereen squat, deadlift, hipthrust en Kettlebell swingt de zaal rond. Je lievelingsbroek kan je weggooien en een nieuwe lievelingsbroek kopen nadat je 6 maanden lid bent bij ons. Zo verander je van een mode hater in iemand die elk half jaar fluitend kleding koopt, op de hoogte is van alle trends in mode land en zijn of haar gains viert door te gaan shoppen. En ja, je mag jezelf best even bewonderen in de spiegel wanneer je iets aan het passen bent! Them gains!

e602c705aa7f32b6eaf57c525bd96a72_650x

3. Krachttraining houdt in dat je zwaar tilt, niet dat je op een machine gaat zitten en wat beweegt

Fitness en krachttraining, een wereld van verschil. Fitness doet je yuppen buurman. Jij doet aan krachttraining. Hij ziet er na een jaar nog hetzelfde uit. Jij bewandelt de weg van progressie en genoegdoening. Hij zeult met zijn boodschappentassen. Jij gebruikt je boodschappentassen voor curls, shrugs en farmer walks. Hij drinkt bier. Jij drinkt whiskey en vodka. Hij is sterfelijk. Jij? Jij bent onsterfelijk, de personificatie van esthetica en zijn voorbeeld. True story.

4.  Hét ijzer helpt je bij al je problemen in het leven

Kudt dag gehad op werk? Ga liften. Je verveelt je? Ga liften. Is je wederhelft stoer aan het doen tegen je? Ga liften. Is je melk op? Ga liften (en langs de supermarkt). Welnu, serieus, sporten geeft happy hormones af. "I shouldn't have done this training session". Zei niemand, ooit! Look at those happy faces!

Groepstraining

5. Eten wordt een hobby

Abs are made in the kitchen. Je voedt je lichaam niet omdat je in leven moet blijven, je leeft om te feasten. Eten weggooien? Hell no! Dat is hetzelfde als je TV bewerken met een ijzerzaag en je vriendins shampoo (wat een perfecte analogie zeg...). Dat doe je toch niet. Elke keer dat jij je maaltijd prept en wegwerkt, voed je je spieren, stel je de panische stem in je achterhoofd gerust en ben je dichterbij je doel. Eten wordt een spirituele weg naar je doelen en een pain in the ass voor je portemonnee. Maar goed dat je een hedonistische inslag hebt. (Tip: Johnny's Burger & Co)

6. Krachttraining verandert sierlijke meisjes in empowered badasses die hun eigen ding regelen

Feminisme is leuk geweest. Een beetje protesteren met een bordje..... je bent toch geen hippie? Vrouwen die liften hebben geen bevestiging van andere nodig dat ze onafhankelijk zijn. Wanneer je billen zijn gegroeid en je rug gespierder is geworden weet iedereen wel dat jij je eigen ding aanpakt bij de spreekwoordelijke ballen. Je hebt voortaan twee stoelen nodig wanneer je uit eten gaat: één voor jou en één voor je alter ego.

Girlpower

 

7. Wanneer je lift kan je als verhuizer bij beunen

Extra geld is altijd goed toch? Zeker als je elk half jaar nieuwe kleding gaat kopen, je kilo's wegende hedonistisch gevulde borden moet financieren en een rolstoel moet aanschaffen voor de after leg-day dagen. Zowaar heb je een significante rol in het draaiende houden van de economie. Make money, money, moneeyyyyy.

544683_10150688299537051_591477050_9911246_717795807_n

Dus dat.

Niet overtuigd van het voordeel van krachttraining? Doe de gratis proefweek bij SPORTJA and you will be!

Ik kan me niet voorstellen dat er vragen zijn over deze leefregels maar mochten deze er wel zijn dan kan je mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Lees hier meer van onze andere blogs of ga naar onze homepagina.

Sporter vd maand maart: Brian Comvalius

Introducing the one and only, live from Leiden. DJ (& more) BrianComva

Wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Brian Comvalius en ik doe van alles. Onder andere ben ik DJ en produceer ik muziek. Hier een mix die ik heb gemaakt. Daarnaast werk ik voor een evenementenorganisatie die zich richt op Nederlanders die op vakantie gaan naar IBIZA. Daarnaast ben ik ook bezig met een nog op te richten fotostudio: youphoto.nl en deze gaat eind van de maand de lucht in.

Waarom heb je voor SPORTJA gekozen?

De gedachtegang van SPORTJA sluit geheel aan bij mijn gedachten gang over hoe je met je lichaam om hoort te gaan. De manier van sporten gecombineerd met de persoonlijke aandacht samen met een top sfeer maakt dit voor mij de ideale sportschool.

Wat is je favoriete oefening?

Er zijn veel oefeningen die ik heerlijk vind om te doen onder andere de Prowler. Maar mijn favoriet is Squaten…….en Diep!!

Welk type training vind je het leukst?

Ik heb geen voorkeur juist de combinatie vind ik heerlijk. Combinatie van kracht & conditie.

Wat zijn je doelen?

Mijn doelen zijn fit worden, soepel worden, vet vermindering… volgend jaar zal ik deze lijst aanvullen maar voor nu is dit het.

Als sporter van de maand heeft Brian mogen kiezen uit een personal training door Barends Training of een Functional Movement Screening door fysiotherapeut Jip Regtop. Hij heeft gekozen voor een Functional Movement Screening van fysiotherapeut Jip Regtop.

Brian, blijf zo gemotiveerd als je nu bezig bent. Wij genieten van je gezelligheid binnen SPORTJA!

Lees hier meer van onze andere blogs of ga naar onze homepagina.

Sportschool

Rugtraining 2.0: Move them blades

Wat je moet weten:

- De schouderbladen worden te weinig naar beneden en naar achter getrokken bij rugtraining.
- Je bent sterker wanneer je de spieren tussen je schouderbladen gebruikt.
- De spieren tussen je schouderbladen groeien meer wanneer je ze actief gebruikt.
- Een disbalans tussen de trek en duw spieren van het bovenlichaam kan tot (pijn)klachten lijden.
- Het bovenste gedeelte van de trapezius is te dominant bij veel mensen.

Samenvatting

Tussen de schouderbladen (scapula) zitten spieren die het schouderblad naar achteren trekken (scapula retractie) en naar beneden trekken (scapula depressie). Door het gebruik van deze spieren (trapezius en rhomboids) bij rugtraining wordt je sterker en verplaats je meer gewicht. Wanneer een spier actief is, groeit deze en vind er dus meer hypertrofie plaats. Tevens zorgt een goede balans in activiteit tussen de duw- en trekspieren voor een verminderde kans op klachten aan o.a. de schouder en nek. Bij rugoefeningen is het belangrijk dat het opstrekken van de borstkas (thoracale extensie) niet verward wordt met retractie en depressie van de scapula. Tevens moet er opgelet worden dat het bovenste gedeelte van de nekspier (trapezius) niet te actief meedoet en de schouder en de scapula omhoog getrokken worden.

Inleiding

Red Bull geeft je geen vleugels maar een goed ontwikkelde rug geeft je vleugels! Lats waarmee je weg vliegt. Erector en trapezius die als dikke staalkabels over je rug lopen. Een V-vormig bovenlichaam die de Hulk doet blozen. We hebben eerder al een ode aan rugtraining gebracht door een aantal basis cues voor de deadlift te beschrijven. Vandaag beschrijven we hoe je jouw rugtraining verbetert door actief je schouderbladen bij de oefeningen te betrekken.

Rugtraining 2.0: Move them blades

De twee belangrijkste bewegingen waar we het in deze blogpost over hebben is de retractie en de depressie. Retractie betekent het horizontaal naar achter trekken van de schouderbladen. Bij retractie knijp je in het midden tussen de schouderbladen de spieren samen. Scapula retractie zie je voornamelijk bij rowvarianten met dumbells, barbells of kabels. Links op de foto zijn de schouderbladen naar achteren getrokken door de trapezius en rhomboids en zijn de spieren dikker dan in ruststand (rechter foto).

Rugtraining 2.0

 

Depressie betekent het verticaal, naar beneden trekken van de schouderbladen. Bij depressie knijp je onderin tussen de schouderbladen de spieren samen. Scapula depressie zie je voornamelijk bij pull up, chin up en pulldown varianten. Op de linker foto staan de schouderbladen omhoog en uit elkaar terwijl op de rechter foto het onderste gedeelte van de trapezius is aangespannen en de schouderbladen omlaag en naar elkaar toe getrokken worden.

SPORTJA-blog-Movethemblades2-

De voordelen van retractie en depressie

Door het gebruik van retractoren en depressoren gaan er meer spieren actief met de rugtraining mee doen. De activatie van deze spieren heeft een aantal voordelen. Meer spieren die aanspannen resulteert in meer gewicht dat verplaatst wordt. Je optimaliseert dus de beweging en de oefening. Doordat de schouderbladen niet actief mee bewegen worden de spieren tussen de schouderbladen niet optimaal getraind en kan er dus ook minder hypertrofie plaatsvinden. Tevens zie je door een gebrek aan activiteit in de trekspieren van de romp en een overactiviteit in de duwspieren van de romp (borst en voorkant schouder) dat er een scheefstand in de schouder ontstaat. De schouderbladen staan ver uit elkaar en de schouders hangen naar voren. Deze disbalans rondom het schoudergewricht kan leiden tot schouder- of nekklachten.

Dont’s bij rugtraining

Vaak wordt onbewust de borst vooruit geduwd tijdens rugoefeningen, dit wordt thoracale extensie genoemd. Tevens kan thoracale extensie verward worden met retractie en depressie van de schouderbladen. Sporters denken dan dat ze hun schouderbladen en schouder naar achteren of beneden trekken maar duwen voornamelijk hun borst vooruit. Op de linker foto wordt een retractie uitgevoerd zonder thoracale extensie. Op de rechter foto vindt er thoracale extensie plaats zonder retractie van de schouderbladen. Let ook op het verschil in spierdikte tussen aangespannen (links) en ontspannen (rechts) retractoren.

SPORTJA-blog-Movethemblades4-

De trapezius is onder te verdelen in een spier die grofweg 3 hoofd functies heeft: elevatie, retractie en depressie. Elevatie is het omhoog trekken van het schouderblad zoals bij shrugvarianten het geval is. Bij rugtraining zoals row en pull up/down oefeningen is het niet de bedoeling dat het schouderblad omhoog getrokken wordt. Het is dus van belang dat het bovenste gedeelte van de trapezius zoveel mogelijk ontspannen blijft en het schouderblad en de schouder niet omhoog trekken. Op de linker foto vindt er zowel elevatie als retractie plaats terwijl op de rechter foto alleen elevatie plaatsvindt. Ook hier is er weer een verschil in spierdikte te zien tussen aangespannen (links) en ontspannen (rechts) retractoren.

SPORTJA-blog-Movethemblades3-

Tot slot

Verbeter je rugtraining en stuur bewust je retractoren en depressoren aan. Je wordt er sterker door, ontwikkeld meer spiermassa en houdt je schouders en schouderblad in een gezonde en sterke positie. Heb je vragen over rugtraining of wil je dat we meekijken bij rugoefeningen? Vraag de dienstdoende trainer of maak een afspraak via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Lees hier meer van onze andere blogs of ga naar onze homepagina.

Training

SPORTJA’s spotlight: Wendy vs obstacle run

Bij SPORTJA zetten we graag mensen in de spotlight: Klein van stuk, groots in daden. Sinds Wendy zich tot doel heeft gesteld om mee te doen aan de obstacle run Mud Masters gaat ze klimmend en klauterend door het leven. Haar positiviteit en gedrevenheid maken haar een graag geziene sporter bij SPORTJA. Maar wie is Wendy en hoe heeft ze naar haar doel toegeleefd en getraind?

“Mijn naam is Wendy Petiet en ben 29 jaar. Ik werk als accountmanager bij T-Mobile in Den Haag. Daarnaast ben ik bezig met de laatste loodjes van mijn studie Communicatie. Zondag 8 maart voor het eerste meegedaan met de obstacle run MudMasters 12km en dat was een geweldige ervaring!”

Wendy

Hoe heb jij je trainingsproces in de voorbereiding gedaan?

Bij SPORTJA ben ik begonnen met pittige krachttraining op basis van progressieve overload. Daarmee heb ik mezelf ertoe gezet om steeds zwaarder te trainen. De focus lag vooral op armen, schouders en bovenbenen. Daarnaast ben ik ook gaan hardlopen, iets waar ik eigenlijk een hekel aan had. Door m’n favoriete muziek en elke keer een uitdaging van afstand en tijd te maken ben ik het leuk gaan vinden. Het bekende rondje singels ging steeds sneller en motiveerde me enorm om door te blijven gaan. Verder ben ik gestopt met roken en wow! Dat was een verademing. Plus ik doe aan Bikram yoga om mijn lichaam soepel te houden. Meedoen aan een obstacle run was voor mij de eerste keer en ik heb het vooral op me af laten komen, maar heb me wel goed voorbereid. Daardoor kwam ik vol trots en lachend over de finish!

Hoe ziet je toekomst eruit wat betreft training, voorbereiding en obstacle run’s?

Het is wel iets dat ik zeker nog wel een keer wil doen. Behalve MudMasters heb je ook andere toffe obstacle runs zoals Strong Viking en Men of Steel Run. Dat is weer net iets anders dan MudMasters, dus een ander parcours en andere uitdaging. Mijn volgende missie is weer de obstacle run MudMasters maar dan 18km. Die uitdaging is wel belangrijk voor me. Als je de focus aanbrengt, ben je tot heel veel in staat. Meer dan je denkt. Ik blijf trainen met progressieve overload en ga vooral buiten de gebaande paden trainen. Dus niet de standaard fitness of kracht oefeningen, maar ook de prowler, touw klimmen, monkey bar. Plus ik let op mijn voeding, vooral niet te weinig calorieën, genoeg eiwitten en koolhydraten op de juiste momenten.

Obstacle run Wendy

Heb je nog tips voor anderen die mee gaan doen aan een obstacle run?

Ja! Als je je inschrijft voor een afstand, zorg dan dat je die afstand zonder obstacles kan hardlopen. Zonder te stoppen of wandelen. het beste is een stukje verder, omdat die obstacles een extra fysieke inspanning zijn. Wil je een extra uitdaging in je voorbereiding toevoegen, kies dan voor sprint training. Maar ook duin- of strandtraining is een goede uitdaging. Omdat je dan op ongelijke grond leert lopen. Daarnaast armen en schouders goed trainen. Zorg dat je ook goed kan springen door bijv box jumps te doen in je training. Het belangrijkste is gewoon ervan te genieten en lol te hebben. Ook de samenhorigheid is mega groot; als klein vrouwtje wordt je enorm geholpen door al die grote mannen. Het is zo leuk!

Waarom heb je voor SPORTJA gekozen?

Ten eerste omdat het dichtbij mijn huis zit, maar vooral ook omdat krachttraining serieus wordt genomen. Iedereen is bezig met een specifiek doel en gaat ervoor. Samen motiveer je elkaar. wat ik ook leuk vind, is dat het ook persoonlijk is. als je een beweging niet goed uitvoert, wordt je gelijk te hulp geschoten door één van de trainers. Dat zorgt er dus ook voor dat je goed leert trainen en geen blessures krijgt. Wat ik ook heel gaaf vind is dat je als meisje ook hard kan trainen met zware gewichten. Bij SPORTJA kijkt niemand daarvan op.

Wendy, tof dat je mee wilde werken aan dit interview en we hopen dat je nog lang bij ons blijft.

Ben je benieuwd naar hoe SPORTJA jou kan helpen jouw doelstellingen te behalen? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Lees hier meer van onze andere blogs of ga naar onze homepagina.

Training

What does it take?

Echte Sportja sporters:

  • Halen voldoening uit trainen met losse gewichten, niet uit fitness apparaten
  • Focussen liever op juiste uitvoering van een oefening dan op een TV scherm
  • Laten hun ego thuis
  • Bereiken hun doel