“Luister naar mij! Ik heb een diploma”
Wat je moet weten
- Expert fallacy: dat je een bepaalde status of diploma hebt maakt niet dat je gelijk hebt,
- Fitness diploma’s stellen veelal niet zoveel voor,
- We leven in een informatie tijdperk en auto-didactisch studeren kicks ass,
- Werken op wetenschappelijke basis is de nieuwe bro science!
Samenvatting
Wanneer iemand een bepaalde status heeft als fitness instructeur, personal trainer of sportschooleigenaar wil dat niet per definitie zeggen dat hij of zij de juiste kennis en competenties heeft. In een wereld vol informatie en wetenschap is auto-didactisch studeren puur genot. Uiteindelijk gaat het om de kennis en competenties die je bezit en over kunt brengen. Helaas ligt de lat in de fitness branche niet hoog en struikel je dus makkelijk over deze lat. Weten wij of denken wij alles te weten bij SPORTJA? Absoluut niet, but sure as hell we’re trying! En we hebben de wetenschap in al haar glorie achter ons staan om onze werkwijze te onderbouwen.
Trefwoorden: diploma, informatie tijdperk, auto-didactisch studeren, wetenschap
Inleiding
Fitnessen is tegenwoordig net zo populair als Justin Bieber. Heb je geen abonnement bij een sportschool dan moet er wel iets mis met je zijn want voor een tientje per maand ben je al lid bij een “echte” sportschool. Helaas betaal je bij veel sportscholen voor de fysieke aanwezigheid van het personeel en niet zozeer de sportinhoudelijke kennis van het personeel.
Expert fallacy
De expert fallacy is logisch gezien de verkeerde aanname dat wanneer iemand met een bepaalde autoriteit iets zegt hij of zij per definitie gelijk heeft. Het feit dat iemand een status heeft zegt niks over de claims die gemaakt worden door de persoon in kwestie. Het belangrijkste is om te luisteren naar de argumenten die gebruikt worden om de claim te onderbouwen.
Diploma’s en het bijbehorende kennis niveau
Ah, de befaamde diploma’s in de fitness branch…… Anekdote: nadat ik (Niels) mijn Fitvak A diploma had gehaald heb ik mijn Personal Trainer diploma in één dag gekocht, ehm ik bedoel gehaald….. door fysiek aanwezig te zijn. Na de les kreeg ik mijn diploma mee, met een pluim en een welverdiende sticker (oh oh wat een sarcasme, en dat op een maandag)!! Diploma’s, in de fitnessbranche, zeggen dus niet altijd wat. Het belangrijkste is de kennis en kunde van een trainer, onafhankelijk van of hij of zij een diploma heeft.
Lang leve Google en auto-didactisch studeren
Internet heeft de wereld kleiner en deelbaar gemaakt. Met Google kan je alles (ja, echt alles….) vinden wat je maar wilt en wanneer je wilt. In plaats van bankhangend voor de TV chillen kan je jezelf ook met kennis verrijken! Naast “gewoon” Google is er ook Google Scholar waarbij je toegang hebt tot de wetenschappelijke wereld. Internet en google stellen ons dus in de gelegenheid om zelf aan de studie te gaan ofwel auto-didactisch te leren. Een aantal auteurs die goed onderbouwd en wetenschappelijk te werk gaan zijn Bret Contreras en Greg Nuckols. Des te meer kennis je hebt over wat je eigen trainingen, je voeding en je progressie, des te meer controle je hebt over je eigen progressie en resultaat!
Wetenschap en visies
In de fitness wereld heeft iedereen zijn eigen visie over trainen. Hoewel daar an sich niet heel veel mis mee is ontbreekt vaak de inhoudelijke onderbouwing voor die visie. De wetenschap, inclusief de auteurs van zonet, redeneert logisch, op basis van onderzoek, wiskundige formules en gemeten spieractiviteit. Zoals ik eerder noemde, maakt iemand een claim? Check de argumentatie en onderbouwing.
Writers note
De belangrijkste boodschap die ik mee wil geven is dat je zelf moet nadenken over trainen, trainingsprincipes, voeding en alles wat ermee te maken heeft en voor jou van belang is. Klakkeloos iemand napraten levert je niks op behalve de ego streling dat je er toch wel echt iets van af zou moeten weten! Je bent nooit uitgeleerd dus blijf jezelf verdiepen en pluk de (spreekwoordelijke) vruchten van je extra kennis en kunde! Ook bij SPORTJA blijven we onszelf verbeteren door continu literatuur onderzoek te doen en kritisch te zijn naar onszelf en onze werkwijze. We staan open voor kritiek en feedback, met onderbouwing dat dan weer wel.
PS Mocht je nog interesse hebben in een Crossfit-certificaat, in 2 dagen kan je deze behalen zonder dat je voorkennis nodig hebt. Ik zeg doen!
PS2 Je bent dan wel 1000 dollar armer LOL
Lees hier meer van onze andere blogs of ga naar onze homepagina.