Open dag 12 september 2015

Leuke workshops en vrij trainen op de open dag van SPORTJA op 12 september van 10.00 tot 14.00uur. Een ideale gelegenheid om SPORTJA beter te leren, maar ook om je eigen kracht te ontdekken. Kom ook en neem gerust een vriendin of vriend mee!

Een introductie tot calisthenics (10.30-12.00)

SPORTJA-Human flag JoeriOoit de Human flag gezien? Deze supervette oefening is calisthenics op het meer ervaren niveau. Maar ook push ups, squats en pull ups zijn onderdeel van calisthenics. Het is een trainingsvorm puur met eigen lichaamsgewicht.

In deze workshop laat Guido Bakker (voorzitter van Calisthenics Nederland) jou kennis maken met deze toffe sport. Welke mogelijkheden zijn er met calisthenics en kan het een positieve invloed hebben op jouw andere manier van trainen? Dit en nog meer leer je in deze workshop waar je vooral aan het werk gezet wordt!

Ice Ice SPORTJA (12.30-14.00)

In deze experimentele workshop verleggen we onze grenzen. Ademhalingsoefeningen en koude training verbeteren de prestaties van ons lichaam en onze geest.SPORTJA open dag Ice Ice SPORTJA

Het programma van deze workshop bestaat uit een korte introductie en daarna komt het doen! Ademhalingsoefeningen stroomlijnen jouw lichaam op celniveau. Een ijsbad traint de bloedvaten en verbetert de doorbloeding. Ook traint het je geest, je mentale kracht en rekent af met je ego. Bewustzijnstraining brengt je in het hier en nu. Het is de sleutel tot je diepere lagen. Bewustzijn onder extreme omstandigheden (zoals tijdens een zware training bij SPORTJA) maakt het verschil tussen winst en verlies, tussen doorgaan en opgeven. Oh en tussendoor testen we ook nog of je meer herhalingen kan squatten ;) Door middel van eenvoudige technieken maak je een groot verschil.

Informatiebijeenkomst cursus afvallen (11.00-11.30)

Van 11.00 tot 11.30 kun je langskomen voor alle informatie en vragen over de nieuwe cursus afvallen. Die start op 17 september en duurt 8 weken. Inspiratie nodig om af te vallen? Bekijk de blogs over Nine.

Vrij trainen (10.00-14.00)

Op de open dag kun je gewoon komen trainen bij SPORTJA. Je krijgt een rondleiding en uitleg van onze trainers. Daarnaast helpen zij jou ook bij jouw training. Bijvoorbeeld advies over jouw trainingsschema, hulp bij afvallen, het aanleren of verbeteren van je squat of deadlift en beantwoorden natuurlijk alle andere vragen die je hebt.

Wil je meedoen met één van de workshops? Dat kan! Meld je aan bij Jordy of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Kosten €10 per persoon per workshop en maximaal 12 deelnemers per workshop.

Heb je vragen over de open dag? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en we zien je graag op 12 september!

Sportschool

Thoracale mobiliteit, say what?

Wat je moet weten

- Thoracale mobiliteit is de bewegelijkheid van de wervels ter hoogte van de borstkast ofwel je bovenrug, ribben en  borstbeen.
- Het verbeteren van thoracale mobiliteit kan een bijdrage leveren aan het verbeteren van je postuur.
- Een goede thoracale mobiliteit kan blessures aan bijvoorbeeld de schouder en elleboog voorkomen.
- Een goede thoracale mobiliteit kan ook jouw sportprestaties verbeteren.

Wat is het probleem?

Rechtop lopen op twee voeten is wat ons (o.a.) onderscheid van andere dieren. Onze wervelkolom heeft bepaalde bewegingsvrijheden die bewegingen hogerop de keten faciliteren, denk daarbij aan bewegingen van de arm en het hoofd. Door sport (continu eenzelfde beweging of houding) of een inactieve levensstijl kan de bewegelijkheid van de bovenrug beperkt worden doordat de bovenrug stijver wordt. Als gevolg hiervan kan ons postuur veranderen, kunnen we blessures aan de nek, schouder of elleboog krijgen. Ook kunnen sportprestaties verminderen, denk hierbij aan waterpoloërs die minder hard kunnen gooien of krachtsporters die moeite hebben met het rechtop blijven in een squat en daardoor minder gewicht aan kunnen.

Hoe ziet beperkte thoracale mobiliteit eruit?

Beperkte thoracale mobiliteit kan verschillende gevolgen hebben, we lichten één veel voorkomende verandering eruit. Wanneer we kijken naar de wervels kan je zien dat de natuurlijke, lichte bolling in de bovenrug verdwenen is en dat de bolling in de bovenrug extremer wordt (zie linker foto). Hierdoor kan de hoofdpositie ook veranderen. In de anatomische stand staat het hoofd recht boven de wervelkolom maar wanneer de stand van de wervels is veranderd kan het hoofd meer naar voren gaan staan, wat ook wel forward head position wordt genoemd. In de middelste foto een squat met flinke bolling in de bovenrug en op de rechter foto een squat met wervelkolom in de neutrale positie. Een bolling in de bovenrug kan ook negatieve invloed hebben op de stand en bewegingsvrijheid van je scapula. Meer informatie over de functie van de scapula vind je hier.

Thoracic mobility

Hoe verbeter je thoracale mobiliteit?

De wervelkolom kan op drie manieren bewegen. De wervelkolom kan buigen en strekken, naar links en naar rechts draaien en zijwaarts naar links en naar rechts buigen. Bewegen zijn vaak complex dus in het dagelijkse leven en tijdens sport zie je vaak een combinatie van eerder genoemde bewegingen. In onderstaande filmpje doen we oefeningen voor waarbij je de thoracale mobiliteit kan verbeteren. De oefeningen kunnen elke dag gedaan worden wanneer je net start. Afhankelijk van de verbeteringen kunnen na 2 - 4 weken de oefeningen alleen op trainingsdagen gedaan worden tijdens de warming- up. Een handige manier om de veranderingen bij te houden is om foto's van de zijkant te maken en filmpjes van je lifts.

Heb je vragen over thoracale mobiliteit of mobiliteit in het algemeen, neem dan contact op met Niels via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

https://www.youtube.com/watch?v=iPCKIOsW8FA

 

Training

Tom van Duijn, Europees kampioen

Tom van Duijn (22) speelt al sinds zijn zesde American Football. Hij is begonnen bij Lightning Leiden en op zijn 16de naar Alphen Eagles vertrokken. Hij werd meerdere malen landskampioen met de Eagles en heeft ook een plekje verovert bij de Dutch Lions (Nederlands American Football team). Na zijn succes in Nederland besloot hij een nieuwe uitdaging aan te gaan en vertrok naar Duitsland waar hij onder contract van de New Yorker Lions kwam te staan. Ook daar is hij succesvol en heeft met zijn team de Eurobowl (Europees kampioenschap voor clubs) gewonnen. Tom was even in Nederland en kwam bij zijn oude sportschool langs voor een training en een praatje.

Hoe is het om Europees kampioen te worden?

Super! Echt super, maar ook wel heel onwerkelijk en realiseerde in eerste instantie niet echt wat we als team hadden gepresteerd. Vanuit Nederland naar Duitsland gaan om te footballen is een grote stap en ik kwam bij het team om te groeien als speler. Uiteindelijk heb ik zes punten gescoord van de 24 totaal en ben ik van belangrijke waarde geweest voor het team. Onverwachts maar heel tof om zo te presteren!

Tom van Duijn

Het is je eerste jaar, hoe heb je een plekje in het team veroverd?

Ik train 3 x per week op het veld en 2 x per week in de sportschool. Verder is het veel wedstrijden en trainingen terugkijken, echt heel veel terugkijken….  Ik heb me gefocust op het verbeteren van mezelf als wide receiver en kicker waardoor ik meteen aan de slag moest toen de startende kicker uitviel door een blessure. Het voelde als een goede mogelijkheid maar legde ook wel veel druk op me. Bij de wide receivers onderling is er een sterke competitie en het niveau is hoog dus voor dit jaar was het niet haalbaar op een basisplek te krijgen ondanks dat ik veel progressie heb gemaakt.

De spelers en coaches zijn nieuw voor je, hoe is de onderling sfeer?

Het team is heel tof, vanwege mijn positie trek ik het meeste met de wide receivers op die echt een mentor zijn omdat ik de new guy ben.  Ze helpen me erg goed! Ook de coaching staff heeft een hele positieve instelling, zo mogen we nooit ons hoofd op het veld laten zakken of met de handen op de knieën uithijgen. We moeten altijd met een trotse houding lopen en dat werpt zijn vruchten af, we zijn positief en optimistisch in het veld en ik denk dat dit heeft bijgedragen aan ons succes. De toeschouwers die bij de wedstrijden komen kijken zijn heel fanatiek en super enthousiast! Er zijn ongeveer 5000 toeschouwers aanwezig bij wedstrijden die met vlaggen zwaaien, onze shirtjes dragen en onze namen schreeuwen. We delen ook handtekeningen uit aan de kinderen die komen kijken, die zijn allemaal super blij daarmee!


Hoe heb jij je in Nederland voorbereid op je vertrek naar Duitsland?

De voornaamste onderdelen van mijn spel waar ik aan heb gewerkt zijn conditie en explosiviteit. Dit heb ik voornamelijk bij SPORTJA gedaan met de speedladder, hordes, korte sprints en boxjumps. Bij Alphen Eagles heb ik voornamelijk aan mijn skills gewerkt zoals het lopen van patronen en ballen vangen. Al met al ben ik een stuk atletischer geworden.

Hoe ziet jouw ondersteunende training in Duitsland eruit?

Het is belangrijk dat je fit blijft daarom doe ik 2 tot 3 x per week krachttraining en veel conditie training. Tijdens het seizoen zijn we vooral bezig met het onderhouden van de spiermassa en het voorkomen van blessures. We moeten niet naar de gym maar er wordt wel verwacht dat je fit bent en progressie maakt.

Wat is het verschil met je ondersteunende training in Nederland?

Je traint vooral met je teamgenoten en er is niet zoveel begeleiding, wat wel wennen was aan het begin gezien ik van SPORTJA kwam. Ook ben je veel bezig met het verbeteren van je tactisch inzicht dus het film kijken, en ja ik zeg het nog keer, doen we heel veel.

Tom, leuk je weer te zien en bedankt voor het interview :) Veel succes de laatste helft van het seizoen, doe je best!

Sporter vd maand juni: Wouter van Geel

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Wouter van Geel, 23 jaar en ik woon in Leiden. Ik ben een jonge, enthousiaste student fysiotherapie en mijn vrije tijd vul ik graag in met sporten en vooral met heel veel gezelligheid. Hiernaast werk ik in een kledingwinkel en rij ik graag op mijn motor.

Waarom heb je voor SPORTJA gekozen?

Ik heb voor SPORTJA gekozen omdat ik graag op een andere manier wilde gaan trainen. Hiervoor was ik bij een andere sportschool lid en daar hield ik me niet echt bezig met wat ik nou precies aan het doen was. Toen ik eenmaal begonnen was met mijn opleiding fysiotherapie ben ik me vanzelfsprekend meer gaan verdiepen in de anatomie en het functioneren van het menselijk lichaam. Bij SPORTJA staat het menselijk lichaam en een juiste uitvoering van de oefeningen voorop en dit sprak mij erg aan. Ook hou ik van gezelligheid en door de persoonlijke benadering bij SPORTJA voelde ik mij hier na een proefweek direct op mijn plek.

Wat is je favoriete oefening?

Mijn favoriete oefening is de Muscle Up. Na ongeveer twee maanden geoefend te hebben is het mij uiteindelijk gelukt om een echte Muscle Up te doen. Mijn doel is nu om deze te perfectioneren en uit te breiden naar meerdere Muscle Up's achter elkaar.

Welk type training vind je het leukst?

Het liefst doe ik Body Weight oefeningen. Ik heb ooit een filmpje gezien van de Bar Brothers en was gelijk verkocht. De combinatie van kracht, conditie en lichaamsbeheersing spreekt mij hierbij erg aan.

Wat zijn je doelen?

Mijn doel is om een gezond en fit lichaam te hebben. Met de Body Weight oefeningen wil ik een betere controle krijgen over mijn lichaam en spieren.

Van welke proefles wil je gebruik maken?

Als sporter van de maand heeft Wouter mogen kiezen uit een fysieke meting met lifestyle advies door Barends Training of een Functional Movement Screening door fysiotherapeut Jip Regtop. Hij heeft gekozen voor een een fysieke meting met lifestyle advies door Barends Training.

Wij van SPORTJA hopen nog lang te kunnen genieten van onze Bar Brother. Keep up the good work!

Sport Coaching

What does it take?

Echte Sportja sporters:

  • Halen voldoening uit trainen met losse gewichten, niet uit fitness apparaten
  • Focussen liever op juiste uitvoering van een oefening dan op een TV scherm
  • Laten hun ego thuis
  • Bereiken hun doel