Sportspreekuur bij Sportja

Inloop Sportspreekuur

Vanaf 20 mei zal er elke dinsdag van 18:00 - 19:00 uur een inloop sportspreekuur zijn bij Sportja. Dit sportspreekuur is bedoeld voor alle leden van Sportja en alle andere sporters die een snelle diagnose willen over hun blessure.

Je kan altijd naar binnen lopen voor advies of een vraag over lichamelijke klachten.

Voordelen

- Je hoeft geen afspraak te maken
- Snelle diagnose
- Geen kosten verbonden aan het sportspreekuur

Tijden

Iedere dinsdag 18:00 - 19:00 uur

Hallo en aangenaam, Stefan Tebrugge

Sinds vorig jaar ben ik bezig met de studie sport en bewegen aan de hogeschool Inholland te Haarlem. Ik heb voor deze studie gekozen omdat ik een grote sportliefhebber ben. Zelf fitness ik dan ook vijf keer per week. Ook deed ik minimaal drie keer per week aan hardlopen, maar door een knie blessure kan ik dat jammer genoeg niet voortzetten. Om mijn eerste jaar af te ronden moet ik een eind stage lopen en aangezien fitness één van mijn hobby’s heb ervoor gekozen om stage te lopen bij SPORTJA. Mijn doelen tijdens mijn stage zijn om mijn kennis op het gebied van trainen voeding en coaching te verbreden. Naast mijn passie voor sport heb ik ook interesse in de (lokale) politiek en besluitvorming.

SPORTJA-challenge 17 mei 2014

De challenge is op 17 mei en start om 14.30uur. Het biedt je de mogelijkheid om op een verantwoorde manier je lichaam eens goed te testen. Personal trainer Robin Barends leidt de challenge en houdt alle statistieken bij.

 

Het is de bedoeling dat je alle onderdelen achter elkaar uitvoert en zo snel mogelijk De totale tijd die je daarover doet houden we bij. De snelste is de winnaar! Voor de eerste categorie geldt dat we alleen op techniek beoordelen en richt zich daarmee op beginners. De gemiddelde categorie wordt op tijd beoordeeld, maar kan strafpunten krijgen voor technische fouten. De ervaren categorie gaat alleen voor tijd. Kortom een challenge waaraan iedereen kan meedoen!

 

Er zijn drie categoriën en je mag zelf bepalen in welke categorie je deelneemt. De gewichten waarmee je de onderdelen uitvoert, worden vastgesteld op basis van jouw lichaamsgewicht. En ja, je wordt van tevoren gewogen. Hieronder de drie categoriën waarin je kunt meedoen.

 

Beginner

25% bodyweight (of naar gelang anders)

Beoordeling (en coaching) op techniek

Start met kracht eindigt op conditie

Deadlift 10 reps, squat 10 reps, bench press 10 reps,

Farmerwalk 25m, battlerope 30 seconden, prowler (leeg) 25m

 

Gemiddeld

50% bodyweight

Beoordeling op tijd, met strafpunten voor technische fouten

Start met kracht eindigt met conditie

Deadlift 10 reps, squat 10 reps, overhead press 10 reps, pull down 10 reps, bench press 10 reps, standing TRW row 10 reps

Boxjump 10x60cm, boksen 30sec, farmerwalk 25m, battle rope 30 sec, prowler (leeg) 25m

 

Ervaren

100% bodyweight

Beoordeling tijd

Afwisselend kracht-conditie

Deadlift 10 reps - farmerwalk 25m

Squat 10 reps - box jump 10 x 60cm

Bench press 10 reps - Boksen 30 sec

Pull up 10 reps - Sledgehammer 15x

Overhead press 10 reps - Battle ropes 30 sec

Lying TRX row 10 reps - Prowler 25m

 

Aanmelden/deelnemen wordt op 17 mei vanaf 14.30 gedaan. Je kunt gewoon langskomen en meedoen. Durf jij het aan?!

 

Voorste kruisbandletsel

De voorste kruisband loopt centraal in de knie en stabiliseert de knie in voor-achterwaartse richting. Het is dus een belangrijke band in de knie.

Je leest er regelmatig over in de krant of op internet. Een knieblessure die een sporter 6-9 maanden aan de kant gaat houden. Vaak gaat dat over de voorste kruisband. Bekende sporters zijn bijvoorbeeld Ruud van Nistelrooij, Naomi van As en Tiger Woods, er zijn er legio.

Het typische verhaal dat de sporter vertelt is dat zijn/haar voet bleef staan terwijl het lichaam doordraaide. De meeste kruisbanden scheuren op een moment dat er geen lichamelijk contact is. Wat er dan precies gebeurt is dat het onderbeen in de naar buiten draait in combinatie met een zogenaamde X-stand van de knie (we noemen dat een valgus/exorotatie trauma in dokterstaal). Daarbij zakt de sporter door de knie en vaak hoort deze een knak. De knie wordt over het algemeen snel dik. Dat komt doordat de bloedvaten die in de kruisband lopen afscheuren.

Een dergelijk verhaal met een knak en een snelle dikke knie betekent in ruim 70-75%  van de gevallen een letsel van de voorste kruisband. Het is een diagnose die vaak gemist wordt. Regelmatig zie ik iemand op mijn spreekuur die al meerdere keren na het eerste letsel door de knie is gezakt (noemen we giving way). Erg jammer want iedere keer kan er extra schade aan bijvoorbeeld een meniscus (schokdemper van de knie) of het kraakbeen (de glijlaag van de knie) ontstaan. Zorg er dus voor dat je de knie goed laat onderzoeken door een huisarts of fysiotherapeut. Als die twijfelt kan hij of zij doorverwijzen naar een sportarts of orthopedisch chirurg.

In het Diaconessenhuis Leiden, waar ik werk, is er op maandagochtend een spoedsport spreekuur van de orthopeed en de sportarts speciaal voor sporters die in het weekend ervoor een blessure hebben opgelopen. Naast het verhaal en lichamelijk onderzoek vindt er eventueel aanvullend onderzoek plaats met röntgenfoto’s en een MRI-scan om de diagnose te bevestigen maar vooral om extra schade aan meniscus of kraakbeen te herkennen.

De behandeling: slecht nieuws want een gescheurde kruisband kan niet genezen! De kruisband kan wel hersteld worden door middel van een operatie waarbij een reconstructie met hamstringpezen of de knieschijfpees plaatsvindt. Wel of niet opereren hangt af van de mate van instabiliteit en de wens tot sporten waarbij je snel moet kunnen wenden en keren. Een hardloper of wielrenner kan dus makkelijker zonder voorste kruisband dan een hockeyer/voetballer/basketballer.

In Nederland wachten we altijd tot de knie tot rust is gekomen. Er mag geen vocht meer in de knie zitten en de knie moet weer goed kunnen buigen en strekken. Dat kan tot zo’n 6 weken duren. We starten vrijwel altijd direct met fysiotherapie zowel voor als na de eventuele operatie om de knie vooraf en nadien te ondersteunen, de beweeglijkheid te optimaliseren en de reconstructie de tijd te geven om goed vast te groeien in het bot.

Het proces van ingroeien duurt zo’n 6 tot 9 maanden. Het is dus erg belangrijk te wachten met sporten tot de nieuwe kruisband optimaal vastzit!

Met dank aan Maarten Verschure, sportarts in het Diaconessenhuis Leiden.

Deze blog is een algemene blog op basis van zijn specifieke hockey-blog op: http://www.hockeyouders.nl/?pagina=63&bericht=34

Herstel

What does it take?

Echte Sportja sporters:

  • Halen voldoening uit trainen met losse gewichten, niet uit fitness apparaten
  • Focussen liever op juiste uitvoering van een oefening dan op een TV scherm
  • Laten hun ego thuis
  • Bereiken hun doel