Drie factoren die leiden tot spiergroei

Het hebben van grotere spieren kan behoren bij verschillende doelstellingen. Een voetballer kan meer spiermassa willen zodat hij meer kopduels kan winnen, een bodybuilder traint voor spiermassa om zijn fysiek groter en aesthetischer te maken, een vrouw kan spiermassa willen omdat ze mooiere benen en billen wilt. Om spiermassa te ontwikkelen moet je een spier een trainingsprikkel geven. Deze trainingsprikkel bestaat onder andere uit 3 variabele die onderling met elkaar samenhangen. Deze 3 variabele zijn:

- Mechanische spanning
- Metabolische stress
- Spier schade

Sommige sporters gebruiken deze variabele al bewust en sommige onbewust. Om iedereen hier bewust mee te laten trainen en om efficiëntere trainingsschema’s op te stellen leggen we deze 3 variabele uit en geven we voorbeelden van bijbehorende oefeningen.

Mechanische spanning
Tijdens een oefening zet je spanning op een spier. Dit gebeurt passief wanneer je beweegt met de zwaartekracht mee en dus alleen het gewicht hoeft tegen te houden, wat ook wel het excentrische gedeelte van een oefening/beweging wordt genoemd. Spanning op een spier kan ook actief gebeuren wanneer je tegen de zwaartekracht in werkt en het gewicht actief verplaatst, wat ook wel het concentrische gedeelte van een oefening/beweging wordt genoemd. Door de bewegingsuitslag (in het Engels: range of motion (ROM)) zo groot mogelijk te maken laat je je spieren maximale actieve en passieve arbeid leveren.

Metabolische stress
Metabolische stress hangt samen met de activiteit die een spier moet leveren. Hoe meer activiteit een spier moet leveren en des te langer dit duurt, hoe meer stress de spier ondergaat. De mate van stress wordt dus bepaald door de tijd onder spanning (time under tension (TUT)). De metabolische stress is een verzamelnaam voor processen die, in de volksmond, verzuring en spierpomp genoemd worden.

Spierschade
De spierpijn die ervaren wordt in de dagen naar training is een gevolg van de spierschade die je hebt aangebracht tijdens een training. Spierschade kan veroorzaakt worden door een nieuwe sport te beoefenen, zoals krachttraining, een nieuwe oefening in je trainingsschema op te nemen of een oefening te doen waarbij je de spier stretcht en de spier actief en passief arbeid laat leveren zoals een dumbell fly.
Let wel: spierpijn is een pijnreactie en betekent dat de belasting teveel is geweest in relatie tot de belastbaarheid van de sporter. Een goede trainingsprikkel kan verkregen worden zonder extreme spierpijn. Na verloop van tijd en training moet de spierpijn minder worden. Voor een goed herstel heb je voldoende slaap en kwalitatieve voeding nodig.

Praktische implicatie
Om spierschade en mechanische spanning in zoveel mogelijk spiervezels (dit is waaruit een spier is opgebouwd) te bewerkstelligen is het belangrijk om oefeningen te doen die spieren in verschillende hoeken arbeid laten leveren zoals een bench press, military press en dips voor de spieren die je gebruikt om een duwende beweging te maken. Om metabolische stress te creëren is het van belang om met een relatief zwaar gewicht relatief veel herhalingen te doen. Dit betekent dat je oefeningen tussen de 6 en 20 herhalingen doet. Om mechanische spanning, metabolische stress en spierschade te bewerkstelligen is het van belang dat je een oefening in de volledige bewegingsuitslag van het gewricht doet (mits je geen blessures of beperkingen hebt).

Algemene mobiliteitstraining

Hoe doe je een goede warming up

Hoofdtrainer Niels laat in dit filmpje zien hoe je op een doeltreffende manier je warming up doet. De warming up wordt ook wel "movement preparation" genoemd. Je bereidt je lichaam voor op de oefeningen en bewegingen die je in je training doet. Hiermee verklein je de kans op blessures en verbeter je de resultaten van je training.Heb je vragen of opmerkingen? Post ze hieronder als comment. We horen graag van je.

Geniet van de dag!

 

Ontmoet Johan Eskens, masseur en coach bij SPORTJA

Hallo SPORTJA-ers!

Mijn naam is Johan Eskens en sinds februari ben ik mijn eigen bedrijf begonnen onder de naam Atman Amenti. In deze eenmanszaak bied ik diverse diensten aan, want waarom een specialist op één gebied zijn als ik een specialist op diverse gebieden ben? Mijn achtergrond aan opleidingen en werkervaring is onder andere Leraar Lichamelijke Opvoeding, Fysiotherapie (met specialisaties) en Counseling/Coachen.

Wat ik binnen SPORTJA  ga doen? Mijn passie volgen en doen waar ik goed in ben. Alleen nog maar leuke dingen doen. Vanaf 1 april zal ik, in eerste instantie op donderdag en vrijdag, officieel beginnen met het geven van massages en counselen/coachen. Fysieke en mentale begeleiding dus voor wie dat wil of nodig heeft. Mijn massages zijn een kruising tussen klassieke massage, acupressuur, lymfedrainage. Om het nog holistischer te maken: ik werk ook met energie. Zie hiervoor mijn website. Onder mijn voormalige collega’s fysiotherapie en huidige klantenkring sta ik ook bekend als “de man met de gouden handen”.

Mijn visie. Komt zeer goed overeen met hoe SPORTJA fitness en de begeleiding ziet. Ik ga ook uit van een holistische benadering en levensvisie. Bewegen, sporten zorgt er voor dat je lichaam goed belastbaar blijft. Sporten heeft ook een positieve invloed op je mentale functioneren. Als beide in balans zijn, zowel het fysieke als het mentale, zullen je prestaties in het dagelijks leven en in je sport optimaal zijn. De grens van het optimale presteren is altijd in beweging en die grens kan je qua niveau verhogen, verbeteren. Hoe je dat bereikt en ook zo kan houden hangt onder andere af van je levensstijl, trainingsstijl, trainingsarbeid en rustperiodes.

Massage en mentale begeleiding. Beide bied ik je aan vanuit mijn bedrijf “Atman Amenti”. Mijn achtergrond als leraar lichamelijke opvoeding/fysiotherapeut en coach/counselor en voormalige activiteiten op sportgebied (onder andere op hoog niveau zwemmen, schermen en triatlon) zijn een goede en brede basis voor een optimale begeleiding voor sporters op elk niveau.

Contact. Wilt u een afspraak maken voor een massage of een counseling/coaching gesprek? Of heeft u misschien een vraag? Dan kunt u op de volgende manieren contact met mij opnemen.

Telefoonnummer: 06-31362632
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website: www.atmanamenti.nl

Gratis overstappen? Dat kan. Stap nu over zonder dubbele kosten

Sport je momenteel ergens anders en zit je vast aan een contract, maar wil je graag bij SPORTJA komen sporten. Maak het je dan gemakkelijk door gebruik te maken van onze speciale en voordelige overstapservice! Als je je nu inschrijft bij SPORTJA dan sport je de maanden die je ergens anders nog lid bent helemaal gratis bij SPORTJA.

 Hoe werkt het?

Neem je inschrijving en opzegging bij de andere sportschool mee naar SPORTJA en schrijf je bij ons in. Je lidmaatschap bij SPORTJA gaat pas in ná het verstrijken van je einddatum bij de andere sportschool. Tot die tijd sport je bij ons helemaal gratis!

 Voorwaarde

De ingangsdatum van je contract bij de andere sportschool is voor 1 januari 2014. Je kunt van deze overstapservice gebruik maken tot 31 december 2014.

Meer informatie over onze overstapservice en de voorwaarden? Neem telefonisch contact op via 085-0600035 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Graag tot ziens bij SPORTJA!

What does it take?

Echte Sportja sporters:

  • Halen voldoening uit trainen met losse gewichten, niet uit fitness apparaten
  • Focussen liever op juiste uitvoering van een oefening dan op een TV scherm
  • Laten hun ego thuis
  • Bereiken hun doel