Sporter van de maand maart: Natascha

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Natascha Boekkooi, 30 jaar jong! en woon in Leiden met mijn vriend en dochter. Ik heb een kantoorbaan en ik kan dus wel wat extra beweging gebruiken! Ik train 2x per week bij SPORTJA en op dit moment doe ik mee aan de small group trainingen.

Waarom heb je voor SPORTJA gekozen?

Ik had al een tijdje niet meer gesport en ik was enorm aan het schommelen met mijn gewicht. Mijn zus vroeg me of ik mee wilde doen met haar aan afvalcursus van 2 maanden. Ik heb toen mijn schoonzus ( mijn trouwe sportmaatje!) ook meegevraagd en samen hadden we besloten de 2 maanden vast wel aan te kunnen. Ik had nooit gedacht dat ik na die 2 maanden nog door zou gaan met sporten maar ineens zijn we ruim een jaar verder en is het een onderdeel geworden van mijn leven.

Wat ik fijn vind aan SPORTJA is dat dit geen standaard sportschool is! Bij SPORTJA gaat het er niet om hoe je eruit ziet maar gaat het om het hebben van een gezond lichaam en dat merk je eigenlijk aan alles wat bij SPORTJA gebeurt. Het maakt niet uit of je maat 34 hebt of maat 46, je ontvangt hier dezelfde professionele begeleiding. Alle trainers zijn erg toegankelijk en staan altijd klaar om te helpen. Er heerst een fijne, ontspannen sfeer en het is er ook nog eens heel gezellig!

Wat is je favoriete oefening?Natascha

Ik vind planken één van de fijnste oefeningen. Tijdens het planken voel je bijna alle spieren in je lichaam zich aanspannen.

Ook de squat is een hele fijne oefening om te doen. Ik vind deze wel zwaar omdat je aan veel dingen moet denken om de oefening goed uit te voeren maar hij voelt goed en gaat ook steeds beter!

Welke type training vind je het leukst?

Ik ben eigenlijk alleen maar de groepstrainingen gewend en dat vind ik ook de leukste manier om te sporten. De combinatie tussen het sporten en gezelligheid is de reden dat ik er elke keer weer zin in heb om naar de sportschool te gaan. De bootcamp in de zomer vind ik het allerleukste om te doen!

Bart is ook wel echt geboren om dit soort trainingen te geven. Door zijn begeleiding en motivering is het iedere week weer gezellig en worden we steeds beter in het uitvoeren van alle oefeningen.

Wat zijn je doelen?

In het afgelopen jaar heb ik gemerkt dat ik niet te veel, te snel van mijzelf moet verwachten. Door twee keer in de week te sporten en mijn voedingspatroon te veranderen, is er toch veel gebeurt met mijn lichaam in een jaar tijd. Doordat ik hier de tijd voor heb genomen, merk ik dat het nu standaard is geworden en ik er niet veel moeite meer voor hoef te doen om het allemaal vol te houden.

Natascha

Ik wil eigenlijk gewoon doorgaan waar ik nu mee bezig ben om nog wat strakker te worden en ik wil mij vooral gaan focussen op het gezond en sterk houden van mijn lichaam.

Natascha heeft een SPORTJA trui gekregen omdat zij awesome is!

Cursus krachttraining voor vrouwen: Beautiful Strength

 

krachttraining voor vrouwen"Ik heb mezelf tijdens de cursus overtroffen, Ik wist niet dat ik zo sterk was! Door de kennis van Niels en het samen trainen met een groep meiden heb ik mijzelf veel verder gebracht dan ik alleen ooit had gekund!" aldus deelneemster Margriet van Loenen. Vanwege het succes van de eerste cursus krachttraining voor vrouwen "Beautiful Strength" komt er een vervolg. De dames van de vorige cursus verloren gemiddeld 3 kg, daalde gemiddeld 2 procent in vet en werden allemaal sterker. De deelneemsters volgden een persoonlijk voedingsschema en verbeterde hun trainingen. De cursus heeft ze gemotiveerder gemaakt en voorzien van meer tools om zowel hun trainingen als hun voeding te verbeteren. Sommige van de deelneemsters hebben ook met de powerlift wedstrijd bij SPORTJA meegedaan en PR's gezet! 

 

Lees meer …Cursus...

SPORTJA 2 jaar - Sporters en partners bedankt!

Middels deze video willen we alle sporters en partners bedanken voor de afgelopen 2 jaar. We hebben een facebook win actie gedaan waarbij een gain-pakket gewonnen kon worden met o.a. biefstuk, chocomel en pizza!

 

https://www.youtube.com/watch?v=gjMq30qhuzg&feature=youtu.be

 

De SPORTJA Barbell collectie: part I

Barbell Sommige mensen verzamelen schoenen, sommige mensen verzamelen vintage brillen en sommige mensen verzamelen barbells. De laatsgenoemde zijn wij van SPORTJA natuurlijk! Over de laatste twee jaar hebben we een leuke verzameling barbells bijeen gezocht. Wellicht vraag je je af "waarom zou je verschillende barbells kopen?". Welnu, behalve dat we sport nerds zijn, zit er ook nog een praktisch doel achter en een meerwaarde voor de sporter. We hebben verschillende barbells voor verschillende doeleinden en om te voldoen aan de voorkeuren van onze sporters.

Een barbell: waar bestaat het uit?

Materiaal
De barbell is een stang gemaakt van veerstaal. Hoe beter de kwaliteit van de barbell des te meer kracht deze aankan en een grotere kans dat de barbell lang meegaat. Er worden twee soorten kracht op de barbell uitgeoefend: statische kracht en dynamische kracht. Statische kracht is simpelweg hoeveel gewicht je aan de bar kan hangen terwijl de bar in het rack hangt zonder dat deze permanent verbuigt. Dynamische kracht is de pounds per square inch (PSI) die de barbell aankan. Valt de bar op 1 klein punt op de grond, met voldoende kracht, dan kan deze permanent verbuigen. Squat hierom altijd in een rack en stel de vangers op de juiste hoogte in. Mocht je je lift niet halen,
dan kan je de bar rustig op de vangers neerleggen. Drop je de bar en raakt hij de vangers met voldoende kracht dan wordt je mooie dure rechte bar een Bananen bar (we hebben er eentje uit Niels zijn ruigere dagen;)).

Whip
De whip in de bar bepaalt hoeveel een bar kan doorbuigen tijdens het liften. Het doorbuigen kan ervoor zorgen dat je momentum kan genereren waardoor het liften makkelijker wordt zoals bij een clean & jerk. Maar ook bij deadliften kan whip handig zijn omdat bij de start van de lift de schijven een voor een van de grond loskomen vergeleken met een stang zonder al te veel whip waarbij je in een keer al het gewicht van de grond moet trekken. Bij squatten en bankdrukken wordt juist vaak weer een stijvere stang gebruikt om meer controle over de bar te hebben.

Sleeves
Aan het uiteinde van de stang zitten sleeves. Je schuift de gewichten op de sleeves en sluit deze met een collar of een sluitveer. In de sleeves zitten messing bussen (die relatief stroef zijn) of naaldlagers (die relatief soepel zijn). De stroeve lagers zijn fijn voor het squaten en de soepele naaldlagers zijn geschikt voor het olympisch liften. Als je een gewicht vanaf de grond boven je hoofd wil brengen dan moet de halter een halve slag om zijn as draaien. Een kleine rotatie kracht in de schijven is al niet meer te stoppen.

Knurling
De knurling op de barbell is feitelijk reliëf en bepaald daardoor de mate van grip die je hebt op een stang. Hoe hoger de knurling op de bar, hoe meer grip je hebt (en hoe meer eelt je krijgt... of afscheurt ;)). Een barbell die scherp aanvoelt in je handen heeft een hogere knurling. Op sommige bars zit er knurling in het midden om de grip op de bovenrug te verbeteren tijdens backsquats.

Ringen
De ringen die op de bar zitten zijn een referentiepunt om de bar vast te pakken. De ringen op een barbell die specifiek is voor powerlifting zitten wijder uit elkaar vergeleken met de ringen die op een olympic weightlifting bar zitten.

Welke barbell moet ik gebruiken?

Powerliften
De powerlift bars hebben vaker een scherpere knurling om de grip te verbeteren en er zit knurling in het midden van de stang om de grip op de bovenrug tijdens squats te verbeteren. De ringen op de bars zitten wijder uit elkaar dan bij olympische barbells. Over het algemeen zijn de bars voor powerliften relatief stijf en buigen ze niet echt door, al worden voor deadlifts vaak ook barbells met veel whip gebruikt.

powerlifting barbell vs olympic barbell

Olympisch gewichtheffen
Doordat gewichtheffers hookgrip gebruiken zit er op gewichthef barbells minder scherpe knurling. De bars hebben veel whip en de sleeves draaien soepel om het momentum van de barbell te verbeteren. De ringen zitten relatief dichtbij elkaar.

Hybride barbells
Sommige barbells worden gemaakt voor zowel gewichtheffen als powerliften, dit worden hybride barbells genoemd. Beide soorten ringen zitten op de bar met een medium scherpe knurling. De whip en het draaien van de sleeves zitten tussen een powerlift en gewichthef stang in. Dit soort stangen wordt vaak gebruikt in gyms waarin beide sporten worden beoefend.

Slot

We hebben nu uitgelegd wat een barbell precies is en wanneer je welke barbell kan gebruiken. In deel II laten we met trots de barbell collectie van SPORTJA zien. Stay tuned!

What does it take?

Echte Sportja sporters:

  • Halen voldoening uit trainen met losse gewichten, niet uit fitness apparaten
  • Focussen liever op juiste uitvoering van een oefening dan op een TV scherm
  • Laten hun ego thuis
  • Bereiken hun doel