Het beste advies voor elke beginner: road to success!

Als beginner heb je het geluk dat je in staat bent om de meest gruwelijke gains te maken. En ook zo snel! Je zal nooit meer in je trainingscarrière zo makkelijk gainen als wanneer je net begint. Je hoeft maar naar de barbell te kijken en je traps komen al boven je oren uit. Train 3 x per week en na 2 maanden heb je nieuwe spijkerbroeken nodig. Reps voor Odin en hij zal je belonen met mythische gains! En toch lijken veel sporters niet te gainen of niet zoveel te gainen als ze zouden kunnen.

Lees meer …Het beste advies...

Nieuw gezicht: trainer Ben

Een nieuw gezicht valt snel op in een relatief kleine omgeving met een klein team van trainers. Daarom neem ik nu de gelegenheid om mijzelf voor te stellen en wat meer over mezelf te vertellen.

Mijn naam is Ben van Egmond, 21 jaren jong, studeer Human Resource Management in Leiden en een geboren en getogen Leidenaar.

Ben vroeger

Vanaf jonge leeftijd heb ik altijd al op vrij hoog niveau aan (wedstrijd)sport gedaan. Van voetbal tot een tafeltenniscompetitie op een blauwe maandag (nog steeds geen idee waarom).

Toen ik op de puberale leeftijd van 16 kwam en stopte met voetbal, kwam ik erachter dat al dat rennen mijn fysiek geen goed had gedaan. Met mijn lengte van 1.94m tikte de weegschaal net de 67 kg aan en dus besloot ik hier wat aan te doen. Het kwam dus goed uit dat ik rond die tijd begon met mijn stage in een sportcentrum, terwijl mijn eerste schooljaar op het CIOS in Haarlem van start ging, waar ik sport- & bewegingscoördinator studeerde. Al snel werd ik nieuwsgierig en leergierig naar de theorie van het krachttrainen en ging ik dit ook steeds verder op mezelf toepassen. Na een goede 1,5 jaar van zelfstudie, ervaring op de vloer en theorie op school, ben ik gaan werken als instructeur bij Vlietlijn (waar ik toen ook stage liep). Sindsdien is de liefde en passie voor krachttraining alleen maar groter geworden en ben ik alleen maar meer gaan leren en experimenteren.

Ben nu: trainer en sporter

Vanuit een ambitie om altijd te winnen en overal altijd goed in te worden kwam ik al gauw bij CrossFit terecht, waar ik mij voornamelijk op focus in mijn trainingen.

Ik vind het leuk om van zoveel mogelijk disciplines wat mee te krijgen en mij in te ontwikkelen. Hierdoor heb ik mij altijd ontwikkeld op het gebied van powerliften, gewichtheffen, gymnastics en cardiovasculaire training, om mijzelf een betere atleet te maken, maar ook om een zo breed mogelijk kennisveld te hebben om verschillende soorten atleten te begeleiden bij het bereiken van hun doel.

Mocht je dus een vraag hebben over wat dan ook, hulp willen, een goed verhaal willen vertellen of een stevige discussie voeren, sta ik je met alle plezier te woord.

Ik zie je graag snel in de gym.

Groet,
Ben

 

Een goede hip hinge voor een betere deadlift

De deadlift is een hip hinge beweging. De heup wordt als rotatie punt gebruikt om het bovenlichaam, met een neutrale wervelkolom, op en neer te laten bewegen. De posterior chain is bij deze beweging actief en met name de hamstrings (bicep femoris, semitendinosus, semimembranosus) zijn erg actief tijdens een hip hinge. De hamstrings zijn dan ook vaak de beperkende factor tijdens de deadlift wanneer iemand moeilijk in de start positie komt.

In deze blogpost leggen we drie variaties uit van de hip hinge, opbouwend in moeilijkheidsgraad. De hip hinge met stok is bedoeld om de beweging an sich te leren. De pullthrough en de single leg deadlift kunnen als warming-up/activatie oefeningen gedaan worden maar ook als krachtoefening wanneer je voldoende gewicht of weerstand gebruikt.

Hip hinge met stok

De hip hinge met stok draagt bij aan het oefenen van de beweging terwijl je extra hulp krijgt bij het neutraal en stabiel houden van de wervelkolom. De stok houd je op je rug en functioneert als een soort exo skelet waardoor je feedback krijgt van de stok. Een hele handige teaching tool die je bijvoorbeeld ook extra in de rust van je hoofdoefeningen zoals de deadlift , pull through of single leg deadlift.

Pullthrough

De pullthrough is eenzelfde beweging als de hip hinge met stok maar nu gebruik je een kabelmachine met touw en gewicht als extra weerstand. Ook zijn je handen nu voor je lichaam in plaats van achter je lichaam waardoor het in het begin lastiger kan zijn om je rug recht te houden.

Single leg deadlift

Oefeningen op 1 been zijn nog een stukje moeilijker door de extra instabiliteit. Wanneer je de hip hinge met een stok en de pullthrough goed (en zwaar) kan, kan je overstappen naar een hip hinge op 1 been. Vaak wordt er een kettlebell of een dumbell gebruik zodat je 1 hand vrij hebt om te stabiliseren. Na verloop van tijd kan je een barbell gaan gebruiken.

 

Gebruik je posterior chain goed en je merkt dat je meer stabiliteit hebt, meer kracht hebt en minder snel/ernstige blessures zult krijgen. Zet oefeningen waarbij je de posterior chain gebruikt zowel in je warming up als in je trainingsschema!

Heb je vragen of wil je hulp, laat het ons weten. Onze trainers staan voor je klaar.

What does it take?

Echte Sportja sporters:

  • Halen voldoening uit trainen met losse gewichten, niet uit fitness apparaten
  • Focussen liever op juiste uitvoering van een oefening dan op een TV scherm
  • Laten hun ego thuis
  • Bereiken hun doel