Vrouwen en verlangen

Vrouwen en verlangen

We kennen het allemaal, die enorme hunkering naar chocolade, die zak chips of snoep. Als de zak leeg is, kan het voelen alsof we enorm gefaald hebben. We zweren dat we het nooit maar dan ook nooit meer zullen doen, om het de volgende keer gewoon weer opnieuw te doen. Voor vrouwen is het verlangen naar eten vaak groter dan voor mannen. Hoe komt dit? Hierover gaat het boek ´Vrouwen en verlangen´ van Alexandra Jamieson. In deze blogpost een samenvatting van het boek en vertellen we je wat je kan leren over de relatie tussen emoties, hormonen en eten.

We willen ons allemaal goed voelen. Alexandra Jamieson beschrijft in het eerste gedeelte van haar boek dat als we ons niet lekker voelen we onze toevlucht zoeken tot voedsel.1 We eten, en tijdens dat eten worden we afgeleid van wat we echt voelen en waar we eigenlijk naar verlangen. We zijn het meest ontvankelijk voor verlangens, hunkeringen, wanneer we ons kwetsbaar voelen en onze wilskracht op een laag pitje staat. Dit is bijvoorbeeld het geval als we stress ervaren. Bij vrouwen gebeurt dit nog eens extra tijdens de piek van de menstruatiecyclus. Het lichaam stuurt extra glucose naar de voortplantingsorganen en het primaire brein bereidt je lichaam iedere maand weer voor op het kleine leventje wat het ‘eventueel´ moet gaan voeden.

Top, we weten nu waardoor het komt dat je als vrouw extra trek hebt, maar wat kun je er aan doen? Misschien helpt de wetenschap al dat echte honger langzaam komt opzetten. Terwijl verlangens naar de chocoladereep er ineens lijken te zijn en na een minuut of tien weer verdwijnen. Knap je dus niet meer op van een glas water en wordt je hongergevoel sterker na een minuut of tien, dan is het tijd om wat te eten. Wat wil je echt eten? Je hebt een (sportief) doel voor ogen dus nu komt jouw wilskracht om de hoek kijken. Jezelf bij die doelstelling vergelijken met anderen draait alleen maar uit op wanhoop. Het allerbelangrijkste is dat je je lichaam accepteert. Je doet een beroep op je zelfvertrouwen om af te kunnen stemmen op je diepste verlangens. In dit boek word je uitgedaagd om voor jezelf uit te zoeken hoe je lichaam aanvoelt tijdens en na het eten en te ontdekken welke voedingsmiddelen jou steunen.

Op dit punt schieten dus veel (bekende) diëten tekort, want die vertellen je niet dat je naar je lijf moet luisteren. Zij sporen je niet aan om op je eigen uitstekende oordeel over voedsel te vertrouwen. Ze geven vaak enkel behoorlijk dwingende voorschriften. Dit heeft tot gevolg dat, als je ze niet volgt, je jezelf een complete mislukkeling voelt die ook nog eens te dik of te dun is. Op dat gevoel zit niemand te wachten! Alexandra Jamieson raadt aan om bij je zoektocht te vertrouwen op je darmen, want die zijn meer dan een primitief rioolstelsel!2 Een gezond darmstelsel heeft vele medische voordelen en daarom hebben je darmen voedsel nodig om hun werk kunnen doen. Je darmen hebben niets aan eten wat je overgrootmoeder niet als voedsel zou herkennen. Oftewel, let op de ingrediëntenlijstjes. Staan hier termen op die je niet eens kunt uitspreken of zijn het cijfers dan kan je het beter laten staan. 

Tot slot raadt Alexandra Jamieson aan om vooral ook mensen in te schakelen die je een blij en gemotiveerd gevoel geven tijdens je reis om je doelstellingen te behalen. De SPORTJA trainers maken uiteraard ook graag deel uit van je steungroep.

 In ‘Vrouwen en verlangen’ worden ook andere behoeftes besproken zoals ons verlangen naar slaap, vitamine d en seks. Wil je hier meer over weten dan kun je eens door het boek bladeren. Je vindt het boek bij de trainerstafel. Wil je als man je vriendin beter begrijpen dan zou ik dit boek zeker ook eens doorlezen.

 Wil je meer zien van Alexandra Jamieson kijk dan ook eens de met een Oscar genomineerde documentaire ‘Super Size Me’ of kijk eens rond op haar website www.alexandrajamieson.com.

Heb je zelf een boek gelezen waarvan je vindt dat het een absolute aanrader is  voor SportJa trainers of leden geef dit dan vooral door via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Deze blogpost is gescheven door Anne-Fleur Filemon in samenwerking met Bastiaan Brozius (#fitcouple)

 

1 A. Jamieson, ‘Vrouwen en verlangen. Luister naar je lichaam, omarm je verlangens en voel je fantastisch’. Bruna Uitgevers, Amsterdam 2015. Nederlandse vertaling door Fanneke Cnossen.

2 Wil je meer weten over de werking van het maag-darmstelsel lees dan bijvoorbeeld: G. Enders, ‘De mooie voedselmachine. De charme van je darmen’. uitgeverij Luitingh-Sijthoff B.V. Amsterda

What does it take?

Echte Sportja sporters:

  • Halen voldoening uit trainen met losse gewichten, niet uit fitness apparaten
  • Focussen liever op juiste uitvoering van een oefening dan op een TV scherm
  • Laten hun ego thuis
  • Bereiken hun doel