Deadlift, because a strong back will support everything else you do
Deadliften is één van de meest allround oefeningen om het hele lichaam te trainen. Dat de maandag tot international chest day is bestempeld, betekent niet dat de deadlift in je trainingsschema vergeten moet worden. Het is namelijk voor vele de ultieme oefening als het gaat om kracht en euforie na een geslaagde lift. Het moment dat je de lockout bereikt na een gevecht met de barbell die voor je gevoel minuten heeft geduurd is iets wat moeilijk te beschrijven is.
Maar hoe doe je de deadlift nu eigenlijk? Een aantal aandachtspunten worden in deze blogpost besproken.
Afstand tot de barbell
Het doel is om de schenen in een zo verticaal mogelijke positie proberen te krijgen, omdat je dan de meeste kracht kan genereren. Een richtlijn is om +/- 1 cm met je schenen van de barbell af te gaan staan.
Hand- en voetbreedte
Voor de stand van de voeten is heupbreedte een goede indicator waarbij de tenen naar voren wijzen.
Een goede indicator waar je je handen moeten plaatsen is ongeveer schouderbreedte. Een handige tip hiervoor is om je handen langs je benen naar beneden te laten glijden tot je de barbell vast kan pakken.
Start- en rug positie
Nu de handen/voeten en afstand tot de barbell goed is, is de volgende stap de startpositie. Er zijn veel verschillende meningen over de startpositie maar een goede richtlijn is om het bovenlichaam in een hoek van +/- 30 graden te zetten ten opzichte van de vloer voor je de lift begint. Dit doe je uiteraard met een neutrale rug (niet hol, maar ook niet bol).
Hoofdpositie
De meest voorkomende positie is om het hoofd neutraal en in het verlengde van de rug te houden gedurende de hele lift. Op deze manier kan je de meeste spanning zetten waardoor je rug logischer wijs ook meer de neiging heeft om recht te blijven.
Ademhaling
Ademhaling wordt vaak vergeten, toch is het één van de belangrijkste punten om op te letten tijdens een lift. Bij de deadlift is het de bedoeling om een grote hap adem te nemen waarmee je dus ook spanning zet op je hele core. Zodra de barbell het einde van de lift omhoog nadert, begin je uit te blazen.
Schoeisel
Om zoveel mogelijk kracht te genereren is het belangrijk om stabiel te staan. Schoenen met een gel zool zoals hardloopschoenen zijn zacht waardoor er teveel instabiliteit en beweging in de enkel plaats kan vinden. Schoenen met een dunne, platte zool (zoals Converse All Stars), een dikke, stugge zool (zoals Timberlands), olympisch gewichthefschoenen (zoals deze) of op blote voeten/sokken (zoals op de foto) zijn geschikt om op te deadliften (en deadlift varianten en squat oefeningen te doen).
Wil je meer weten over deadliften? Of wil je dat we een keer meekijken bij jouw houding en techniek? Vraag dan gerust één van onze trainers om jou hierbij te helpen of stuur een mail naar
Lees hier meer van onze andere blogs of ga naar onze homepagina.