Het “Heb je eigen lichaam lief”-paradigma
Je bent goed zoals je bent?
“Kijk in de spiegel en accepteer wie je bent. Je bent zoals je bent en je bent mooi zoals jij bent! Wees blij met je lichaam.” How about fucking no?! Klinkt grof maar volg me in my train of thought.
Eén van de huidige trends is dat elk lichaam mooi is en blijkbaar dat overgewicht ook OK is. Volg een willekeurige mindfulness based yogales en je hoort dat ‘acceptatie’ de oplossing is voor alles. Acceptatie kan een goed middel zijn om mensen in een betere/gezondere mindset te krijgen. In plaats van de constante strijd met een negatief zelfbeeld wordt er een neutraler/positief zelfbeeld gecreëerd. Prima. En dan? Maar dan moet je ook wel echt tevreden zijn. En niet zeggen dat je happy met jezelf bent, maar toch dromen van een kwabbetje of twee minder. Want als dat stiekem toch zo is, dan zul je zelf toch heel hard moeten werken.
Passief vs actief
Laten we dus niet vergeten dat heel veel mensen onder de oppervlakte nog steeds onzeker en ongelukkig blijven. Wellicht is het meer een façade dan dat ze daadwerkelijk OK zijn met hun lichaam. Dus in hoeverre werkt deze mindset van acceptatie voor die mensen? Buiten dat, is het echt verstandig om mensen met bijvoorbeeld overgewicht een relatief passieve mindset aan te praten? Een soort uitweg bieden?
Sinds wanneer is het kritisch zijn op je lichaam verkeerd? Net zoals je kritisch bent op waar je gaat wonen, wat voor werk je doet en, for the hell of it, de persoon van het andere geslacht met wie je een significant deel van de tijd samen mee bent (of hetzelfde geslacht, jij snoepert ;)). Waarom niet focussen op een actieve mindset? Waarom niet focussen op hard werken, inzet tonen, ergens moeite voor doen? Dit zijn aspecten van gedrag en een actieve mindset die ervoor zorgen dat doelen behaald worden!
Zoals Dani Stutgart ooit in een artikel schreef: "None of this 'make exercise so fun you don't know it's exercise' crap. It's work, dammit. It's hard, and it pays off every time."
Excuusjes, excuusjes
Wil je het menselijke brein op volle toeren creatief bezig zien? Vraag iemand een reden om niet te gaan trainen of waarom iemand na 6 maanden geen vooruitgang heeft geboekt. Ik zeg dit niet om een enorme klootzak te zijn. Met excuusjes zal je in ieder geval nooit je doel halen. Stel een gewaagd, bijna niet te halen einddoel en stel realistische werkdoelen (Spoiler: Een maand voor de zomervakantie beginnen met trainen om met je droomfysiek op het strand lopen is niet realistisch).
Waarom kiezen mensen ervoor om te zwemmen in zelfmedelijden en zwakheden in plaats van deze te overwinnen (waar veel mensen toe in staat zijn)? Tom van Duijn (rechts op de foto) had niet zo hard en consequent hoeven te werken en in Nederland bij de Alphen Eagles kunnen blijven spelen. Tom koos ervoor om wel hard en consequent te werken en speelt nu American Football in Duitsland!
Best of both worlds
Is het doel perfectie? Haha nee, wat een gore illusie is dat. Er blijven altijd verbeterpunten en dat is OK (see what I did there?). In de consumentenpsychologie heb je de termen maximizers en satisficers. Maximizers willen continu het beste en zullen daardoor meer inzet tonen maar ook minder (vaak) tevreden zijn. Satisficers daarentegen hoeven niet het beste, tonen minder inzet maar zijn vaker tevreden. Veel mensen hebben een beetje maximizers en een beetje satisficers in zich. Afhankelijk van situaties of mate van emotionele investering zal je meer gedrag vertonen van een maximizer of een satisficer. Ik zeg niet dat satisficers beter zijn dan maximizers of vice versa. Ik probeer je duidelijk te maken dat je het beste van beide werelden zou moeten nemen wanneer het op je lichaam aankomt. Werk hard en wees tevreden met vooruitgang en wees tevreden met imperfectie in plaats van perfectie.
Zelfvertrouwen is awesome
De weg van je startpunt naar je doel is hobbelig en misschien is het een lange weg die af en toe doodlopend lijkt. De weg van je startpunt naar je doel is bestraat met inzet, doorzetten, zweet en pijn. Maar oh, wat is deze weg mooi! Alle nieuwe uitdagingen die je aangaat, de nieuwe dingen die je leert en de nieuwe tools die je kan gebruiken maken je leven rijker.
Ben je deze week 3 x naar de gym gegaan? Goed voor jou, wees er trots op! Heb je een nieuw pull up PR gezet? Goed voor jou, wees er trots op! Heb je stamppot met worst gegeten in plaats van een patatje met een kroket? Goed voor jou, wees er trots op! Het zijn jouw keuzes geweest en dus aan jou de eer om trots te zijn. Beetje bij beetje bouw je een enorme muur aan zelfvertrouwen. Af en toe zal er een steentje kapot gaan want het leven is niet perfect. Dat steentje bouw je weer op maar de muur omver krijgen? How about fucking no?!