Crossfit of Crossfaal?
De fitness- en krachttrainingswereld is een wereld vol met hypes. Crossfit is één van de nieuwere hypes. Crossfit combineert verschillende sporten als gewichtheffen, roeien, hardlopen en bodyweight oefeningen en laat deze samensmelten tot een WOD (workout of the day). Crossfit heeft trainen met losse gewichten en het eigen lichaamsgewicht populairder gemaakt en dat vinden wij een goede verandering. Doordat de intensiteit hoog ligt en er veel druk is om goed te presteren is de kans groter op blessures.
SPORTJA biedt dezelfde faciliteiten als een Crossfit box (en meer) maar toch hebben we bij SPORTJA besloten om niet specifiek te gaan Crossfitten. In deze blogpost leggen we uit waarom we hier niet voor hebben gekozen én leggen we uit of we Crossfit een Crossmis vinden.
1. Techniek
[two_columns_66_33]
[column1]
Aangezien er bij Crossfit veel complexe bodyweight- en olympisch gewichthef oefeningen worden uitgevoerd is techniek enorm belangrijk. Het kan maanden zo niet jaren duren om deze technieken goed onder de knie te krijgen. Zo trainen veel olympisch gewichtheffers bijvoorbeeld eerst met een stok en daarna met een lege stang voordat ze überhaupt met gewichten trainen laat staan zwaar trainen. Bij Crossfit krijg je de basis aangeleerd, en vervolgens moet je deze in verschillende WOD’s (workout of the day) uitvoeren. Wij denken dat deze periode te kort is om complexe bewegingen als squats, deadlifts, overhead squats, cleans en dergelijke goed aan te leren opdat de oefening met correcte houding en techniek, veilig en efficiënt uitgevoerd kan worden. Naarmate de intensiteit omhoog gaat (het gewicht gaat bijvoorbeeld omhoog) wordt het moeilijker om een oefening met de juiste houding en techniek uit te voeren. Techniek rent achteruit en de druk om te presteren wordt hoger; daagt je uit om zwaarder, sneller, sterker, moeilijker te gaan.
[/column1]
[column2]
[/column2]
[/two_columns_66_33]
2. Te hoog volume
Tijdens work outs of the day worden er een hoog aantal herhalingen en sets gedaan waardoor de houding en techniek met elke set en elke herhaling die gedaan wordt minder en minder wordt. Een verkeerde houding en techniek kunnen leiden tot acute of chronische blessures. Tijdens de WOD’s worden de bodyweight- en olympische oefeningen tot het uiterste gedreven en daar voorbij. Er worden vaak meerdere keren per week een aantal work outs of the day gedaan naast reguliere training. Het herstel wat je lichaam nodig heeft kan hierdoor te kort zijn wat kan leiden tot overbelasting en kan je progressie juist tegen werken!.
3. Matige begeleiding
Vaak wordt er met grote groepen getraind en maar met een gering aantal trainers. Zoals we eerder in de post vertelde worden er tijdens Crossfit veel complexe oefeningen gedaan die veel techniek en controle vereisen. Het is belangrijk dat de trainer(s) voldoende aandacht kan (kunnen) besteden aan elk individu en zijn/haar uitvoering van de oefening. Tevens kan de kennis en opleiding van de (verplicht) gecertificeerde trainers in twijfel getrokken worden gezien het een twee daagse cursus is waarbij onderwerpen oppervlakkig aan bod kunnen komen.
4. De prijs en openingstijden
De gemiddelde prijs van een lidmaatschap bij een Crossfit box is relatief hoog en ligt al gauw rond de 70 euro per maand. Kwalitatief (kennis en begeleiding) vinden wij dat je weinig waar voor je geld krijgt. Vaak ben je verplicht om op tijden te komen waarop de WOD’s gepland zijn. Dit is echter vaak in de avond wat niet voor iedereen handig is. Soms is er wel een uurtje een ‘open box’, maar dit komt relatief weinig voor.
5. Overenthousiasme
[two_columns_66_33]
[column1]
Je doelen bereiken en progressie maken is een combinatie van trainen en herstel (voeding en rust). Jezelf pushen en een zware training afwerken is één ding, jezelf te ver pushen en je lichaam slopen is een ander verhaal. Kotsen tijdens een training is een teken van je lichaam dat je te ver bent gegaan. Het initiatief om een T-shirt (Pukey the Clown) te overhandigen aan diegene die hebben gekotst is iets wat wij bij SPORTJA afkeuren. Push jezelf om je grenzen op te zoeken maar rem jezelf af wanneer je harder gaat dan je lichaam aan kan.
[/column1]
[column2]
[/column2]
[/two_columns_66_33]
De conclusie
De trainingsvorm an sich vinden wij hartstikke goed. Wat wij belangrijk vinden is dat jij met je verstand te traint! Train slim ipv hard. Wat betekent dat? Ken je lichaam en zorg dat je controle hebt over de bewegingen die je doet, ook met zware gewichten: Hoe je tilt, is belangrijker dan wat je tilt. Train hard maar houd wel rekening met je herstel en pas je trainingsschema aan je belastbaarheid aan. Doe complexe oefeningen niet te hoog in herhalingen, een goede richtlijn kan zijn maximaal 5 herhalingen voor olympisch gewichtheffen en maximaal 15 herhalingen voor compound oefeningen als squats met voldoende rust tussen de sets.
Heb je vragen over Crossfit, of wil je meer weten over welke training het beste voor jou werkt, mail dan naar