3 fitness trends die je zwak maken

Voordat je begint met lezen wil ik graag 1 ding duidelijk maken: ik vind onderstaande onderdelen van training belangrijk en waarschijnlijk vind jij ze ook belangrijk. Gosh darn it, zelfs wetenschap vindt het belangrijk! Desalniettemin kunnen sporters zich, door hun enthousiasme, er in verliezen. Geen zorgen, dit is je wake up call! 

 

Core 

De core spieren zijn belangrijk om verschillende redenen. Allereerst dragen ze bij aan onze houding. We kunnen rechtop
lopen (al is dat heden ten dage bijna een rariteit met alle bolle bovenruggetjes en voorovergebogen hoofdjes boven een telefoon...), ze helpen ons ademen, ze zorgen voor energie overdracht van de benen naar het bovenlichaam en bovenal, ze zien er goed uit.

Van de diepste buikspieren tot de magistrale erectors en de kleinste bilspieren tot de powerhouse van een gluteus maximus, je hebt ze nodig en je moet ze hard aan het werk zetten. Voor het trainen van je core en bilspieren is het activeren eigenlijk een must maar...

Maar wanneer je training voor 80% uit core oefeningen bestaat sla je de plank mis. Of wanneer je denkt dat iets te retarded is om te werken dan is het dat ook waarschijnlijk....

Train voor spiermassa en kracht en verwaarloos je core niet. Doe activatie oefeningen voor je gaat trainen en
doe 1 of 2 core oefeningen na het zware beun werk. Of, gooi met hamers, clean en press
barbells boven je hoofd en til zware farmers 40 meter ver. Ook leuk core werk ;)

Functional training

 Functioneel trainen is een arbitrair begrip. De semantische discussie vermijd ik liever maar hoe functioneel trainen in ieder geval niet gezien moet worden is door een back squat op een swiss ball te doen. Niet weten wat je moet waardoor je alles maar tegelijkertijd doet. Een klein beetje. Want met zoveel instabiliteit van de swiss ball kan je dit geen krachttraining meer noemen. Of training uberhaupt.

Stabiliteitstraining is belangrijk om blessures helpen te voorkomen en te verminderen maar ook om je sportprestaties te verbeteren. Een 200 kilo squat zal je niet snel bereiken met zulke oefeningen...

Stabiliteit in alle gewrichten is hierbij belangrijk en met name in de enkel, knie, heup, wervelkolom en schoudergordel. Zorg ervoor dat je aansturing van de gewrichten goed is, verbeter je techniek tot in perfectie en doe specifieke stabiliteitsoefeningen in je warming up.

Cardio

Een fatsoenlijk ontwikkeld cardiovasculair systeem draagt bij aan het herstel tussen je setjes en tussen je trainingen. Je bent gezonder, fitter en hersteld makkelijker. Dit in sterk contrast met de semi stevige powerlifters die na een sprintje voor de bus magnesium tabletten tegen de kramp weg eten als snoep en een schoon T-shirt aan moeten. Dit contrast is te plotten als een continuum waarbij het ene uiterste de 1RM's van een powerlifter zijn en het andere uiterste triathlons (editors note: marathon lopers zijn watjes, alles minder dan een triatlon telt niet). Vraag jezelf dus vooral af wat je doel is en of, en zo ja wat voor, conditietraining daarvoor nodig is. Spoiler alert: ja, in alle gevallen is het eigenlijk nodig. Als je bijvoorbeeld voor algemene fitheid traint dan is 2 x 20 minuten steady state cardio of een tweetal high intensity trainingen per week voldoende. Focus je vooral op kracht? Doe dan op zijn minst 2 x per week een high intensity oefening zoals een tabata interval, prowler pushes of barbell complexes.

prowlerpush

Conclusie

Te ver gaan in iets wat goed voor je is kan op den duur ook tegen je gaan werken. Als je teveel tijd besteed aan dingen die goed voor je zijn, terwijl het niet je hoofddoel is, houd je logischerwijs minder tijd over voor datgene waar je voor traint.

Kijk wat je doel is en pas je training daar op aan. Verwaarloos je core niet, maar hyperfocus er ook niet op. Activeer je core tijdens je warming up en gooi 1 of 2 core oefeningen aan het eind van je krachttraining erin. Doe wat cardio om je herstelvermogen te verbeteren en maak functioneel trainen functioneel maar maak er geen circus van. That's it. And remember kids; go heavy or go home!!

 

 

Training

What does it take?

Echte Sportja sporters:

  • Halen voldoening uit trainen met losse gewichten, niet uit fitness apparaten
  • Focussen liever op juiste uitvoering van een oefening dan op een TV scherm
  • Laten hun ego thuis
  • Bereiken hun doel