SPORTJA Boekreview ‘I’m a foodie’ presents: ‘Eet als een atleet’

 

‘Eet als een atleet’ is een in oktober uitgebracht boek geschreven door drie vrouwelijke experts op het gebied van sportvoeding. Wetenschappelijk onderbouwd! Dan is de interesse bij Sportja-trainers gewekt. Wij deden een vreugdedansje toen we het boek opensloegen en lazen dat de schrijfsters ‘altijd op zoek zijn naar verbetering’. Dat lijkt wel erg op de slogan van Sportja! Als vervolgens geschreven wordt dat genoeg eten het fundament is voor goede prestaties en gezondheid dan zijn wij benieuwd of de rest van het boek net zo zinvol is als de eerste pagina’s doen geloven. Anne-Fleur zocht het voor ons uit.

De basis voor het verbeteren van fitheid en prestatie is voor elke sporter een gezond voedingspatroon. In ‘Eet als een atleet’ wordt de internationaal erkende sportvoedingspiramide gebruikt om sportvoeding in kaart te brengen. De onderste laag van de piramide is de basisvoeding voor iedere volwassen sporter, op ieder niveau. Voldoende eten is voor iedereen belangrijk omdat je spieren brandstof nodig hebben, bijvoorbeeld om nieuwe PR’s te zetten. 

voedsel piramide

De basisvoeding bevat alle voedingsmiddelen zoals eiwitten, vetten en koolhydraten. Niemand wil elke dag rijst, kip en broccoli eten en dus zijn (voldoende) recepten toegevoegd zodat je kunt variëren. Denk bijvoorbeeld aan eiwitrijke- of juist koolhydraatrijke ontbijtjes. Erg vernieuwend zijn de recepten, naar mijn mening, niet (sportomelet, bananenbrood of vruchtenkwark), maar dat past misschien juist bij het uitgangspunt van een gedegen basisvoeding. De middelste laag van de piramide bestaat uit sport specifieke voeding. Een veelheid aan informatie wordt gepresenteerd over bijvoorbeeld welke (duur)sporters voorafgaande aan hun training baat kunnen hebben bij een koolhydraatrijke snack en voor welke (duur)sporters het zinvol is om iets te eten gedurende, of direct na hun training. Door de veelheid aan informatie komt de lay out op sommige plekken wat chaotisch over. Laat je hierdoor niet afleiden! Het topje van de piramide wordt gevormd door supplementen. Wist je bijvoorbeeld dat sommige preworkouts op de verboden lijst van middelen staat van de (WADA) dopingautoriteit? Download de ‘Eigen Kracht Supplementenwijzer app’ van de Dopingautoriteit als je zeker wil weten welke supplementen dopingvrij zijn.1 We hebben de preworkouts die we bij SPORTJA hebben even nagekeken, hier zitten geen ingrediënten in die op de verboden lijst staan. 

Behalve voeding is het uiteraard ook belangrijk om te weten hoeveel energie je verbrandt. Je verbrandt energie zowel in rust2 als bij dagelijkse3- en sportieve activiteiten4. Om je te helpen de balans te vinden tussen de manier waarop je energie verbruikt en wat je eet en drinkt op een dag zijn formules beschikbaar. Je kunt met de formules uit het boek zelf berekenen hoeveel energie jij nodig hebt en berekenen hoe je de beschikbare kcal op goede wijze verdeelt over eiwitten, vetten en koolhydraten. Opgemerkt moet worden dat het ‘maar’ formules zijn en dat jouw unieke lijf niet exact in een formule te vatten is. Hetzelfde geldt overigens voor je ‘activity tracker’. Die kan ook niet exact vaststellen hoeveel kcal je verbrandt op een dag. De Sportja-trainers zijn blij om te lezen dat de auteurs van ‘Eet als een atleet’  hun mening delen dat sportvoeding uiteindelijk maatwerk is. Wellicht herken je jezelf in een van de tien fictieve personages die een rode draad vormen in het boek (bijv. crosfitter Boaz of Hailey die twee keer per week rustig traint) en kun je daar een goed voorbeeld aan hebben. Een (fictief) personage die flink aan krachttraining doet ontbreekt echter in het boek. Wil je dus een advies op maat maak dan een afspraak bij een van de trainers.

eet als een atleet open boek 3

Het boek maakt naar mijn mening zijn beloftes gedeeltelijk waar. Het is absoluut een informatief boek en een meerwaarde dat benadrukt wordt dat je voor goede prestaties voldoende basisvoeding nodig hebt en dat hier je aandacht naar zou moeten uitgaan. Het is ook zeker een meerwaarde dat de auteurs zich uitgebreid baseren op wetenschappelijke literatuur. Maar de stelling dat zin en onzin van elkaar gescheiden worden, is naar mijn mening, pretentieus. De auteurs hebben weinig aandacht voor onderzoeken die hun stellingen tegenspreken. Dat vind ik een gemiste kans. Ook een gemiste kans vind ik dat deze vrouwelijke auteurs de rol van hormonen binnen het vrouwelijke sportlichaam niet bespreken. Daarvoor verwijs ik je terug naar de blogpost over ‘vrouwen en verlangen’. Wil je eet als een atleet inzien? Dan kan dat, het boek ligt bij SPORTJA op de trainerstafel. 

Heb je vragen over je voeding of het boek dan horen we het graag. 

Tot ziens bij SPORTJA!!

 

Gebruikte Bronnen

1 https://www.dopingautoriteit.nl/nieuws/algemeen/item/8990/Eigen+Kracht+lanceert+Supplementenwijzer+App

2 ten Haag T, Weijs, PJM. Resting energy exenditure prediction in recreational athletes of 18-35 years: confirmation of Cunningham equation and an improved weight-based alternative. PLoS One. 2014 Oct 2;9 (9):e108460

3 Food and Agriculture Organization of the United Nations, United Nations University, World Health Organization. Human Energy Requirements: Report of a Joint FAO/WHO/UNU Expert Consultation: Rome, 17-24 October 2001. Food&Agriculture Org: 2004, 96

4 Ainsworth BE, Haskell WL, Herrmann SD, Meckes N, Bassett DR Jr, Tudor-Locke C, et al. 2011 Compendium of Physical Activities: a second update of codes and MET values. Med Sci Sports Exerc. 2011 Aug;43(8):1575–81.

What does it take?

Echte Sportja sporters:

  • Halen voldoening uit trainen met losse gewichten, niet uit fitness apparaten
  • Focussen liever op juiste uitvoering van een oefening dan op een TV scherm
  • Laten hun ego thuis
  • Bereiken hun doel