De trends van het moment

 

Herkennen jullie dat? De goede marketing, de creatieve veranderingen en daardoor de steeds nieuwe concepten die zichzelf ‘het nieuwe fitness’ noemen. Door zowel de maatschappelijke druk als de sociale druk zijn wij in Nederland massaal aan het fitnessen geslagen – van bodybalance tot powerlifting. Maar wat is fitness eigenlijk? Voor deze vraag neem ik de definitie van Caspersen, Powell en Christenson en leeg deze naast de trends van het moment. Caspersen, Powell en Christenson (1985) concluderen dat fitness bestaat uit oefeningen of bewegingen die of gerelateerd zijn aan gezondheid, of gerelateerd zijn aan een bepaalde skill.

Fitness vs de trends

Fitness heeft dus een redelijk brede definitie waar verschillende oefeningen en bewegingen onder vallen. We kunnen dan ook stellen dat een half uurtje wandelen ook ‘’fitness’’ genoemd mag worden. Maar goed, terugkomend op de nieuwe trends van het moment; ze mogen zichzelf dus het nieuwe fitness noemen, hier is geen woord aan gelogen. Alleen wat is dat toch met die innovatieve concepten? Er worden steeds gekkere en bijzondere dingen bedacht om men aan het bewegen te krijgen.

Verleden en heden

Momenteel schieten de vormen van fitness de grond uit, twintig jaar geleden was er geen tot nauwelijks concurrentie op dit vlak. Weinig mensen deden aan fitness omdat het imago toentertijd niet al te best was door de mannelijke krachtpatsers (Gabeler, 2017). Vandaag de dag is dit allemaal veranderd in positieve zin. Zo hebben we afgelopen jaar met verschillende trends in de fitnessbranche kennis mogen maken.

Bijvoorbeeld het concept Barre, een mix van ballet, yoga en cardio training (BarreConcept, z.j.). Of de combinatie van spinning en dance, Rocycle. Over heel het internet ging het filmpje viral van een groep dames die dansend op de spinningfietsen zaten met een gehypte instructeur. En natuurlijk niet te vergeten, Jumping fitness. Een high intensity training, er wordt gesprongen op een kleine trampoline op het ritme van de muziek.

Untitled

Honden yoga!

Voor- en nadelen van de trends

Allemaal erg leuk deze nieuwe trends, maar wat brengt het nou eigenlijk met zich mee?

Voordelen

-Deze nieuwe vormen van fitness zorgen voor het aanzetten tot bewegen.

-Toenemende vraag naar persoonlijke begeleiding en training in kleine groepjes.

-Meer aandacht voor duurzaamheid in bedrijfsleven, waaronder het aanbieden van bedrijfsfitness voor medewerkers (Rabobank, 2016).

Nadelen

-De nieuwe vormen van fitness zijn vaak tijdelijk.

-De deelnemers ervaren een eenzijdige belasting en bereiken alleen korte termijn doelstellingen.
-Torenhoge toegangsprijzen om het ‘exclusief’ te houden (Gabeler, 2017).

Conclusie

Al met al zijn deze vormen van fitness niet goed of fout. Het ligt volkomen aan de doelstelling en de instelling van de desbetreffende persoon. Wil iemand gewoon in beweging blijven en is daarvoor bereidt hoge prijzen te betalen dan is wellicht zo een hip fitness concept iets voor hem of haar. Indien er een specifiekere doelstelling is, die ook op lange termijn gerealiseerd moet worden, dan is een gym waar het fundament bestaat uit mobiliteit verbeteren, sterker worden, uithoudingsvermogen verbeteren, explosiever worden en je coördinatie verbeteren een betere match. Het gaat er uiteindelijk om dat je iets doet wat je leuk vindt en dat het ding wat je doet toegevoegde waarde geeft.

Bronnen

BarreConcept Nederland. (z.j.). The total workout. Geraadpleegd van http://www.barreconceptnederland.nl/de-workout/

Caspersen, C. J., Powell, K. E., & Christenson, G. M. (1985, maart). Physical activity, exercise, and physical fitness: definitions and distinctions for health-related research.. Geraadpleegd van https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1424733/

Gabler, E. (2017, July 15). Geraadpleegd van Leidsch Dagblad op August 2, 2017.

Rabobank. (2016, 24 oktober). Rabobank Cijfers & Trends Fitness branche. Geraadpleegd van https://www.hiddenprofitsmarketing.com/uploads/files/201 610%20Fitness%20cijfers%20en%20trends%20Rabobank.pdf

 

What does it take?

Echte Sportja sporters:

  • Halen voldoening uit trainen met losse gewichten, niet uit fitness apparaten
  • Focussen liever op juiste uitvoering van een oefening dan op een TV scherm
  • Laten hun ego thuis
  • Bereiken hun doel